Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Natta – en smältdegel av musik och dans

Ikväll drar Folkmusiknatta igång i Falun - inkluderat tävlingen Årets unga folkmusikband med åtta deltagande grupper. Det här är den absoluta höjdpunkten för många av länets folkmusiker. Och just i år - den sjätte Natta i ordningen 70-årsjubilerar dessutom Dalarnas Spelmansförbund.

Annons

Denna smältdegel av musik och dans har mycket att erbjuda. På inte mindre än fyra scener i Folkets Hus brakar det loss samtidigt. Parallellt experimenteras och improviseras det i genren även på restaurang Elsborg i samma hus. Här stampar flera av Faluns lokala spelmanslag takten innan aftonens stora begivenhet slutligen äntrar scenen: Boot.

På de övriga scenerna framträder bland andra grupperna Leontines, Good Harvest, Sighing Owl, Gränslöst, Plastic Paddy, Källmanos, Skogsstiernan, Elvings kapell. Håller man sig framme finns även möjligheten att avnjuta Malin Foxdal och Alf Tangnäs på Focus eller Hållbus Totte Matsson och Bärk Sirman. En variant finns annars att dansa i Falurummet ackompanjerat av världens största spelmanslag!

Förväntningarna på de tävlande i Årets unga folkmusikband är förstås höga.
Utbudet är späckat och brett – som det skall vara en sån här natt. Det är ju här nyskapandet, återväxten och morgondagens folkmusik föds.
Så var säker på att det kommer att tävlingsgunga ordentligt under fredagskvällen med massor av country, bluegrass, polskor, discoriff, jazz, klassiskt – och folkmusik.

Natta fortsätter på lördagen med jubileumskonsert och skivsläpp. Dagen mixas med mängder av workshops, kurser i spel och dans för både nybörjare och mer avancerade.
Folkmusiknatta är ett samarbete mellan Folkmusikens Hus, Dalarnas Spelmansförbund och studieförbundet Bilda.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se