Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattvandrare ett försvinnande folk

Nattvandrare efterlyses. Ofta blir det två föräldrar som går, men under kommande vårhelger och skolavslutning skulle man behöva vara fyra vuxna på samhället.
Det gör skillnad med föräldrar på nattvandring. Det är ett bra sätt att få koll på var unga samlas och gör, förklarar Camilla Sandgren och Peter Östlund som nattvandrat i två år.

– Förvånansvärt få äldre är ute på kvällarna i Smedjebacken. Unga tycker det också är bra att vi är ute, säger Peter Östlund.
– Speciellt sista april och vid skolavslutningen behövs vuxna ute. Det är lite av ”sista natten med gänget” då och det kan bli lite festande vid sådana tillfällen, säger han.

Målet har varit att gå ut varje helg, men det har man inom nattvandrarna inte kunnat hålla på grund av få vandrare.
– Nu har det blivit att vi går ut när vi kan, säger Camilla Sandgren.
Man är ingen alkoholpolis. Det understryker Östlund bestämt. Det är mer stöttning och prata lite med ungdomarna.
– Vi har vatten med om de har druckit lite för mycket och ibland kan vi plåstra om någon.

Det kan också bli en skjuts hem av något barn eller ett samtal hem till föräldrar och begära hämtning.
– Min äldsta dotter sade en gång när jag berättade att jag skulle ut. ”Pappa vad dryg du är”, men jag tror att man måste vara lite dryg som förälder, menar Peter Östlund.
Camilla Sandberg och Peter Östlund började nattvandra när man hade sammankallat föräldrarna för information om nattvandring. Det var ett 30-tal som då för två år sedan skrev på intresseanmälan.
I dag är det en handfull som håller fast vid vandringarna.

Det är numer väldigt enkla saker bakom en nattvandring. Kommunens växel – 66 00 00 – tar emot anmälningar av de som är intresserade av att gå. Då kan man få följa med någon som varit med förr.
– Det ska ju inte kännas som ett tvång att göra det, säger de båda nattvandrarna.

Christer Nyman