Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturens kyrka invigdes i sol och regn


Det blev en storslagen invigning av Ekotemplet på gränsen mellan de båda församlingarna på söndagen. Ordet pastoral kommer väl till pass där den mossbelupna slänten mötte upp församlingsborna för nattvard i naturens stillhet.

Innan man tog en gemensam vandring till det nya Ekotemplet hölls högmässa i det fria. Friluftsgudstjänst på Tommy och Ingegerd Danielssons äng vid foten av berget i Prästhyttan. Här var naturen givmild mot de församlade under gudstjänsten under bar himmel. Det blev stänk av både sol och regn under högmässan i den frodiga försommargrönskan.
När invigningsgudstjänsten började såg det lovande ut med sol och musik. Näverlur ljöd från Gunilla Söderholms läppar. Från skogsbryn och gårdstun ljöd kulning av Sofia Sanden och Katharina Frogner-Kockum.

Små björndjuren

Med kyrkokören inleddes så en högmässan som blev allt mer jordnära ju längre den led. Biskop Thomas Söderberg varvade sina tankar med Stefan Edman. Biskopen undrade om inte bibeltexter hade relevans i dag. Kanske var det så att vi bara var i början av något som bibeln berättar menade Söderberg vördnadsfullt.
Stefan Edman miljödebattören och författaren. Rådgivaren till forna regeringar och mycket annat förde ner tankarna till de små björndjuren i mossan. På sin höjd en halv millimeterstora. Där mammor delar med sig av sin hud till sina små barn när de inte suger näring ur mossans celler. Storslaget i sin litenhet.
- Maskarna i jorden är 500 000 på en halv hektar. De var här före oss, men de behöver inte oss, men är med och skapar det som slutar som vår föda.
Allt delar av livets väv. En koppling till natur och till Ekotemplet.
- En mycket fin tanke, gratulerade Stefan Edman de båda församlingarna till kyrkan utan tak.
I och med avslutningen av högmässan greppades vandringsstavar för att gemensam vandring till Ekotemplet där också nattvard delades.

CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se