Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen i Dalarna gav ros - och ris till Trafikverket


Naturskyddsföreningen i Dalarna delade i samband med söndagens länsstämma ut två "lyckosparkar" och en "känga". Miljöpriserna 2011 går till Wålstedts Lantbruk i Dala-Floda. Motiveringen är att ägarna Margareta och Tryggve Wålstedt "med bergfast tro på sin idé bedrivit ekologiskt produktion sedan 1970-talet.

Trots många motgångar i de omfattande grönsaks- och potatisodlingarna har de envist arbetat med att utveckla företaget. De har dessutom entusiasmerat kollegor i Dalarna att satsa på ekologisk produktion. Nu kan de äntligen glädja sig åt att marknaden till fullu förstår värdet av deras produkter.".

Den andra miljöpristagaren är Projekt Pilgrimsfalk i Dalarna. Motiveringen lyder: "Till Lasse Nilsson med flera som, med en enorm naturkunskap och envishet, bevisat att man aldrig ska ge upp! När projektet startade fanns inget falkpar i Mellansverige. Men tack vare 18 års arbete med utsättning av falkungar kunde 20 vildhäckande par konstateras 2010. Och de ökar stadigt. Ett av de mest lyckade naturvårdsprojekten i Sverige!".

Naturkyddsföreningen delar även ut en känga, ett "miljösvikarpris", som i år går till Trafikverket för dess "underlåtenhet att underhålla och rusta Västerdalsbanan. En skam för Dalarna - pilotlän för grön utveckling. Det behövs en kraftfull och långsiktig satsning för att rusta upp, underhålla och effektivt sköta järnvägssystemet. Det är bra för miljön, industrin, turismen, arbetstillfällena - för hela utvecklingen i Västerdalarna. De uteblivna satsningarna på tåg går stick i stäv med samhällets ambition för ett hållbart transportsystem.", skriver föreningen i motiveringen.

Länsstämman fastställde styrelsen som består av ordförande Anders Munters, Dala-Järna, samt representanter för lokalföreningarna; Anette Johansson, kassör och Älvdalen, Torbjörn Thalin, Borlänge, Gunilla Roos, Falubygden, Pelle Florell, Gagnef, Eva Österlind, Hedemora, Fredrika Karlman, Leksand, Ulf Jernberg, Mora, Lars Nicklasson, Orsa, Margareta Wikström, Rättvik, Karin Stigsdotter, Säter, Bengt Ehnström, Vansbrobygden, Jan-Olof Hermansson, Västerbergsslagen, Jan-Ove Richardsson och Ulla Magnusson, Malung-Sälen.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS
0241-220 70, 070-635 61 48
charlotta.frans@daladem.se