Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen överklagar vargjakten – "Länsstyrelsen går emot sin egen jurist"

Överklagan från Naturskyddsföreningen gäller sex stycken vargar i reviret i Orsen. "Det är anmärkningsvärt att länsstyrelsen och landshövdingen går emot sin egen jurist", säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturkyddsföreningen Dalarna.

Naturskyddsföreningen Dalarna yrkar nu till förvaltningsrätten att de upphäver Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Dalarnas län. Överklaganden gäller sex stycken vargar i reviret Orsen i Gagnfes kommun.

LÄS ÄVEN: Det kan bli svårt att motivera licensjakt på varg i framtiden

Naturskyddsföreningen väljer att trycka på att beslutet om årets jakt bestrider mot EU:s art- och habitatdirektiv där man understryker att den svenska jaktlagsförordningen inte gäller för de rödlistade arter som finns i art- och habitatdirektivet.

"Det är anmärkningsvärt att Länsstyrelsen går emot sin egen jurist"

LÄS MER: Då blev det klart med licensjakten – så många vargar skulle skjutas

Om överklagandet inte är avgjort innan den 1 decemner i år yrkar Naturskyddsföreningen att förvaltningsrätten meddelar inhibition av beslutet fram till att förvaltningsrätten prövats med beslutets förenlighet gällande rätt och förvaltningsrättens beslut vunnit laga kraft.

– Det är anmärkningsvärt att Länsstyrelsen Dalarna och Landshövdingen Ylva Thörn går emot sin egen jurist, som säger att jaktbeslutet är illegalt, säger Mattias Ahlstedt, ordförande i Naturskyddsföreningen Dalarna.

DEBATT: Svenska Rovdjursföreningen: "Stoppa cirkusen kring licensjakten på varg"

Ahlstedt säger också att Naturskyddsföreningen inte tycker att licensjakten är bra men om varg måste jagas ska detta innefattas endast av skyddsjakt.

– Att de dessutom valt ett revir där vargarna inte ställt till några problem gör det ännu mer motiverat att överklaga, säger Ahlstedt.

FORSKNING: Utan jakt kan vargstammen ändå bli lägre än föregående år

Naturkyddsföreningen menar också att vargpopulationen överskattas och att Länsstyrelsens beslutunderlag om antalet vargar inte är korrekt. Detta beror på, som Dala-Demokraten tidigare berättat om, att även döda vargar räknas in under inventeringsperioden.

ÖVERKLAGAN: Nordulv överklagade vargjakten i sista sekunden

Naturskyddsföreningen trycker även på att licensjakten på varg inte leder till någon minskad illegal jakt. Länsstyrelsen vill i dag att acceptansen för varg måste stärkas för att minska problemen med just illegal jakt. Motiveringen stöds bland annat av en amerikansk forskning.

"Vargen har ingen inverkan ekonomiskt på verksamheter eller näringar"

Den tredje punkten som Naturskyddsföreningen Dalarna pekar på är att vargpopulationen i dag är starkt inavlad och har inte heller en naturlig tillgång till sina naturliga utbredningsområden. Detta innebär, enligt Naturskyddsföreningen, att vargen inte har en gynnsam bevarandestatus i Sverige.

– Går man tillbaka 150 år så fanns vargen i hela Sverige förutom Gotland. Nu har den inte ens tillgång till Norrland för där är det renbetesmarker. Det är ett kriterie för gynnsam status att de ska kunna röra sig i deras naturliga områden, säger Ahlstedt.

KARTOR: Här minskar vargpopulationerna

Naturskyddsföreningen hänvisar även, i överklagandet, till en rapport som redovisar att vargen inte har någon omfattande negativ påverkan på näringar. Naturvårdsverkets författare uppger bland annat att på samhällsnivå finns ingen ekonomisk påverkan på verksamheter och näringar från varg. Länsstyrelsen Dalarna har här inte heller visat att vargpopulationen i Dalarna påverkar den socioekonomiska situationen negativt.