Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvärden huggs bort vid Lungsjöån

Miljön längs Lungsjöån, Falu kommuns enda större strömmande vattendrag, håller på att förändras och värdefulla naturvärden försvinner. Där pågår just nu omfattande skogsavverkning, som fråntar tjädertuppar spelplatser, dessutom finns en ansökan inne om utbyggnad av åns enda fors.– Även Länsstyrelsen har avstyrkt en utbyggnad, konstaterar Rolf Lundqvist, Enviken, som är väl insatt i naturfrågor.

Lungsjöån är en gränså, som rinner upp inom Rättviks kommun, slingrar sig mestadels genom Leksands kommun för att sedan rinna ut inom Falu kommun.

I den sistnämndas beslutande organ avstyrkte så sent som i onsdags den här veckan miljönämnden att ån får byggas ut för kraftverksändamål.

– Ingreppen i naturen är för stora i förhållande till det relativt ringa energitillskott som en exploatering kan ge, uppger Richard Holmqvist, ordförande i Falu kommuns miljönämnd.

Även fler avstyrkanden finns, Naturskyddsföreningen i Falun är en, Älvräddarna en annan, och så Länsstyrelsen Dalarna, som även de skickat sina synpunkter till mark- och miljödomstolen.

Utbyggnaden av ån är inte det enda hotet mot områdets naturvärden.

Ett mer akut sådant pågår som bäst i form av avverkning.

– De är i praktiken redan nu framme vid ån och hugger, säger Rolf Lundqvist.

Skogsområden som är värdefulla från natursynpunkt förvandlas till sakta men säkert till kalhyggen.

Rolf Lundqvist berättar att han tillsammans med ytterligare några personer har besökt områdena och funnit att alla områden, utom ett, där avverkning har godkänts innehåller nyckelbiotoper.

– För Falun är Lungsjöån ett värdefullt rekreationsområde, inte minst om staden ska expandera med fler invånare.

Det är inte bara för oss människor som området kan vara av värde, en plats att hämta energi och ladda batterierna. Nog så viktigt är det för djurlivet.

I ett av de områden för vilka avverkningsanmälan inkom, och beviljades, finns spelplatser för flera tjädertuppar. Dessa platser riskerar nu att försvinna med hjälp av skogsskördare.

Rolf Lundqvist är medveten om att skogsbolagen bara gör sitt jobb och förklarar hur det ofta går till när ansökan om avverkning görs.

– Bolagen agerar taktiskt och massanmäler avverkningar, antingen i samband med ledigheterna kring jul eller också precis innan sommarsemestrarna. Skogsstyrelsen har sedan sex veckor på sig att lämna besked – även om fyra veckors semester ligger inom de sex veckorna, säger Rolf Lundqvist.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se