Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvårdsverket vill införa ”sunt förnuft”

Det skiljer sig mellan olika läns bedömningar när det gäller att få bygga strandnära. Nu föreslår Naturvårdsverket att det ska bli lättare för länsstyrelserna att besluta om undantag för mindre sjöar och vattendrag.

– Vi föreslår att länsstyrelsen ska kunna upphäva strandskyddet helt och hållet vid sjöar som är mindre än ett hektar och vattendrag som är smalare än tre meter, säger Per Nilsson på Naturvårdsverket.
– De kan då, efter inspektion, besluta om lämpligt avstånd om det finns djur eller växter eller annat som styr hur nära det går att få bygga intill ett mindre vattendrag, säger Per Nilsson.

2010 införde regeringen en lättnad för kommuner med så kallade LIS-områden för landsbygdsutveckling som pekades ut i kommunernas översiktsplaner, men det har varit ett tveksamt verktyg. I stället kan det nu bli så att kommuner informerar länsstyrelsen om önskemål om mindre sjöar och vattendrag som kan undantas från strandskyddsreglerna.
– Det återstår att se regeringens synpunkter på vårt förslag, säger Per Nilsson.

Anders Ahlgren (C) har drivit frågan om att strandskyddslagstiftningen inte ska få hämma landsbygdens utveckling, men i riksdagen avslogs den.
– Vi kommer med en ny motion i den här frågan på måndag, men visst är det bra om det nu kommer en öppning som gör det lättare för kommuner att kunna erbjuda attraktiva boenden på lämpliga platser, säger Anders Ahlgren.
– Kommunerna är ju betrodda att sköta skola, vård och omsorg. Jag är övertygad om att de också klarar av att hantera frågor om strandskyddsdispenser, menar Ahlgren.

Nisse Schmidt/DT