Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näver en bristvara

86 kyrkstallar har rustats. För en vecka sedan höll makarna Jim och Kerstin Orr på att rusta taket på det sista och äldsta stallet. Restaureringen drar dock ut på tiden. Orsaken är försenat ryskt näver, som väl framme visade sig inte hålla måttet.

– Vi får avvakta. Det är lagt på is ett tag, säger Rättviks pastorats tidigare kyrkogårds- och fastighetschef Björn Tengnér.
Makarna Orr gjorde allt som skulle göras på taket på kyrkstallet i väntan på nävret. När den stora leveransen ryskt näver anlände visade det sig att kvaliteten var undermålig. Det var bara för Kerstin och Jim Orr att packa ihop och lägga en presenning över kyrkstallets tak.

Björn Tengnér berättar att kontakt tagits med länsstyrelsen. Den svenska näversituationen bör ses över. På något sätt borde det gå att få tag i svenskt näver i tillräckliga mängder.
– Det finns en marknad och behov av svenskt näver.
Upprustningarna av kyrkstallarnas tak har pågått i flera år. Kostnaden stannar på dryga två miljoner kronor. Tio procent av kalaset bekostas av Rättviks församling.
Operation kyrkstallar är ett samarbetsprojekt mellan Rättviks pastorat, länsstyrelsen, Dalarnas museum och Västerås stift. Kyrkoherde Sven Trägårdh imponeras av samarbetet.
– Om alla krafter går samman kan man göra det omöjliga.

Det sista kyrkstallet, det 87:e, är just nu föremål för takrustning. Det äldsta av alla kyrkstallar. Då slås det på stort. Taket ska rustas enligt gamla beprövade tekniker. Jobbet utförs av specialisterna på området, makarna Jim och Kerstin Orr, Sörboda i Ore.
I brist på näver får alltså takrestaureringen på kyrkstall nummer 17 läggas i malpåse. Stallet som en gång ägdes av Karnesgården, Peresgården och Sandinsgården i Vikarbyn. Allt hänger på tillgången på näver och inte minst väder.
Fem lager taknäver ska det vara och inga spikar. Det betyder att busväder med regn och septemberblåst kan ställa till det rejält. Björn Tengnér utesluter dock inte att det ändå kan lösa sig på näverfronten.
– Det kan bli napp. Det återstår cirka en veckas jobb innan det sista kyrkstallet är klart. Det vore ju skönt om arbetet kunde slutföras.

Christer Klockarås/DT