Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister med kravallsköldar marscherade genom Borlänge

Drygt 200 nazister marscherade från Maserhallen till Liljeqvistska parken under söndagens förstamajfirande, någonting som var en gåta för Dala-Demokratens chefredaktör och ledarskribent Göran Greider.

Den lovande sommarvärmen uteblev under söndagsförmiddagen när anhängare till Nordiska Motståndsrörelsen samlades på parkeringen intill Maserhallen i Borlänge. Pressuppbådet från lokalmedia och de större kanalerna stod samlade under tak vid cykelställena.

DIREKTSÄNDNING: 1 maj i Borlänge - se TV, bilder och liverapportering här

Spekulationerna hade varit många under den senaste veckan. Och veckan dessförinnan. Ingen visste vad som komma skulle och rapporter från oroliga medborgare i Borlänge och Polisen i Dalarna har publicerats om vartannat. Händelsen var nationellt unik; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Dalarna Mot Rasism. Och Nordiska Motståndsrörelsen.

Ett tips gör att Dala-Demokratens fotograf beger sig mot Kupolen. Där har man samlats innan man beger sig till Maserhallen, som den 1 maj var NMR:s avgångspunkt.

LÄS MER: Protest mot nazister – tippade gödsel vid NMR:s mötesplats

Sedan rullar de in en efter en i bil. Män i vita skjortor. Sedan kommer följet; män i vita skjortor med NMR:s emblem på skjortkragen, kravallsköldar och svarta kängor. De gröna slipsarna är instoppade prydligt mellan fjärde och femte knapphålet. Tysta går de förbi.

Representanter för NMR filmar oss.

Snart står man i ett prydligt led och man går igenom reglerna för demonstrationen via en megafon. Sedan övar man på ramsor. De flesta är landsförrädare; Olof Palme och Dala-Demokratens chefredaktör, Göran Greider, nämns.

GÖRAN GREIDER: Läs HELA hans förstamajtal här!

Sedan avgår man mot Liljeqvistska parken med en betungande spänning i luften. De svarta kängorna mot asfalten och ridande polis motar bort motdemonstranter redan efter första högersvängen. Hela tiden skanderas de olika ramsorna man tidigare övat på.

Två motdemonstranter ser tyst på när NMR:s tåg rör sig mot Masergatan. På banderollen står det "Gränslös Solidaritet".

När tåget vänder ner mot Hagavägen motar ridande polis bort en del motdemonstranter som genskjuter NMR över gräsytan. Tumult uppstår och skällsord kastas. Lite längre ned längs Hagavägen kommer en motdemonstrant enligt en representant från NMR för nära.

Det smäller direkt. Polis slår med batong mot NMR:s kravallsköldar. Motdemonstranten försvinner.

LEDARKRÖNIKA: "Även de mest hårdhudade politiska hjärtan blöder när nazister marscherar i ens hembygd"

Liljeqvistska parken. NMR ställer sig i halvcirkel kring scenen.

Man är tyst.

Sedan börjar talarna avlösa varandra. På andra sidan kullen står motdemonstranterna och skanderar.

– Vi är här för att visa att Sverige är så mycket mer än vad de vill att det ska vara. Vi är ett tolerant folk egentligen som ska och vill leva tillsammans. De kan inte stå och säga "ut med packet" och att man ska hänga landsförrädare och komma undan med det, säger Mathias Edbäck från Falun.

– Särskilt inte när det är de som är landsförrädarna. Vi vill visa att de är minoritet, säger Sofia Portström från Insjön.

LÄS MER: Över tusen vid Dalarna Mot Rasisms möte vid Jussi Björlings torg

Mathias fortsätter.

– Kan vi enas om det här, vi som står här, så kan vi enas om precis vad som helst. När man bryter ned det så är de egoister och de bryr sig bara om sig själva, säger Edbäck.

NMR är klara för tillbakagång till Maserhallen och sedan vidare mot Kupolen. En man med cykel tittar på vid rondellen vid Stationsgatan.

– Hoppas det här är första och sista gången, säger han.