Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister spärrade av entrén till Radiohuset

Nazister spärrade av entrén till Radiohuset i Falun natten till tisdag med band. På ett plakat krävde de att radion inte rapporterar om minnesdagen av Förintelsen.
– Det är lite olustigt, säger Hans-Olof Sundin, tillförordnad kanalchef.

LÄS ÄVEN:
Två tidningsredaktioner utsatta

Avspärrningen upptäcktes klockan fyra på morgonen när den första medarbetaren kom till Radiohuset. På förmiddagen informerade Hans-Olof Sundin personalen om vad som hänt.

– Jag har kontakt med Sveriges Radios säkerhetsavdelning i Stockholm. De får råda om hur vi ska göra, om vi ska polisanmäla, eftersom det även hänt i Sundsvall och vid Radio- och TV-huset i Stockholm.

– Vi gör inte så stor affär av det hela, säger han.

Radio Dalarna ändrar ingenting i sitt programutbud under tisdagen. Det som planerats var en intervju med Henrik Arnstad, författare, journalist och historiker som bland annat skrivit om fascism. Intervjun gjordes på tisdagsmorgonen och var förhandsannonserad dagen innan.

Bandet som användes vid avspärrningen var märkt med Nordfront som är nära kopplad till Svenska Motståndsrörelsen, en nazistisk organisation som tidigare gjort sig uppmärksammad i Dalarna. Ett exempel var bråk i samband med att en flyktingförläggning startade i Ludvika.

Plakatet var undertecknat "Motståndsrörelsens kampgrupp i Dalarna". På plakatet stod bland annat att "Svenska folket vill inte veta av något gnäll om döda judar i dag."

LÄS ÄVEN: Två tidningsredaktioner utsatta