Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazisterna legitimerar SD!

Dalarna är, tyvärr, ett av de län som utmärker sig när den antirasistiska tidningen Expo kommer med sin årsrapport för 2014. Det är framförallt det nazistiska Svenska motståndsrörelsen som förra året visade allt större aktivitet och det var nog många som fick en smärre chock när en av dess medlemmar lyckades kuppa sig in i Ludvikas kommunfullmäktige via SDs valsedlar.
LÄS MER FLER LEDARE AV GÖRAN GREIDER:

Europa, nazismen och EU


Det är något ruttet i den svenska valrörelsen


Det finns förbanne mig gränser!

Att Dalarna blivit något av en tummelplats för i synnerhet Svenska motståndsrörelsen har med en rad faktorer att göra – det nationalromantiska arvet som är knutet till Dalarna spelar nog en viss roll för dessa förtappade själar, men ännu mer det faktum att det finns billiga bostäder på landsbygden och att länet ligger bra till för den som vill operera i flera näraliggande städer.

I länet ökade förra året de nazistiska aktiviteterna med hela 44 procent. Det är en förfärande ökning och enda trösten är att det är från en nivå som trots allt inte är gigantisk: från 148 aktiviteter 2013 till 213 år 2014. Mestadels handlar dessa aktiviteter om affischer och stickers i offentlig miljö. Det som dock är verkligt oroande är att dessa rörelser, i synnerhet Svenska Motståndsrörelsen, alltmer sysslar med träningsläger där man bedriver ”självförsvarsträning”. Jag utgår från att Säpo har någorlunda koll på dessa verksamheter. Men nog är det märkligt att det inte ska gå att hitta lagrum som gör att polisen kan gå in och stoppa sådana träningsläger när de äger rum.

Nazistisk och högerextrem verksamhet ökade över hela landet under valåret 2014 och till stor del har det naturligtvis med supervalåret att göra. Flaggskeppet på den kanten misslyckades dock kapitalt: Svenskarnas parti satsade mer än någonsin på att vinna framgångar i kommunerna, men lyckades inte. I riket fick de totalt 4 189 röster. Expo konstaterar också att antalet organisationer på extremhögerkanten blivit färre - exempelvis har Nationaldemokraterna försvunnit från arenan – men det kan tyvärr lika gärna betyda att styrkorna koncentreras till mer effektiva organisationer.

Något nazistiskt maktövertagande står, tack och lov, ingenstans för dörren i Sverige. Den helt överväldigande delen av svenska folket vänder sig med vämjelse och avsky mot dessa rörelser. Men Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen har en annan, mycket farligare roll: Jag tror att deras existens ger legitimitet åt den parlamentariska varianten av högerextremismen, nämligen Sverigedemokraterna. När nazisterna är ute och demonstrerar eller begår något besinningslöst våldsdåd kan Sverigedemokraterna peka på dem och säga: Sådana är inte vi. Vi är demokrater. Vi tar avstånd från extremismen.

Ett större fält har helt enkelt öppnat sig på den yttersta högerkanten. Jag fruktar att det har bidragit till att Sverigedemokraterna har kunnat växa. Den väljare som har en stark rasistisk övertygelse kan döva sitt samvete genom att säga till sig själv att jag lägger min röst på något mer rimligt än dessa våldsdyrkande nazister. Expo konstaterar att de nazistiska rörelsernas aktivitet har ökat markant sedan 2010. Kanske är det inte så konstigt: All vital höger-vänsterkonflikt i politiken och idépolitiken försvann ju nästan under dessa år och jag tror att det i sig lämnar rum för högerextrema ideologier.

I dagarna har SDs länge sjukskrivna partiledare Jimmie Åkesson gjort sin comeback. En bit av den intervju som Skavlan på fredag ska sända i SvT visades i Aktuellt på måndagskvällen. Det känns fel att SvT på bästa sändningstid i ett underhållningsprogram lånar sig till att släppa fram Åkesson i en lång intervju. När underhållningsprogrammen blir nyhetskanaler har något gått fel. Det bidrar till att normalisera ett i grunden rasistiskt parti.

Åkesson såg faktiskt rätt sliten ut och var betydligt rundare än tidigare. Men han är partiledare för ett parti som i mätningarna samlar runt 14 procent av väljarna. Hur mycket betyder Åkesson för sitt parti? Under hans frånvaro har stödet för SD inte minskat och det mesta tyder som vanligt på att personer inte betyder riktigt lika mycket för politiken som vi inbillas att tro. Mitt intryck när jag såg honom i den korta intervjun var att det var en förbrukad politiker som trädde fram. Det är nog inte osannolikt att han någon gång i höst avgår.

Men när jag såg honom i TV-sekvenserna kunde jag inte låta bli att tänka på en annan sak: Det parti han leder har tjänat på den ökade nazistiska aktiviteten.

LÄS MER FLER LEDARE AV GÖRAN GREIDER:

Europa, nazismen och EU

Det är något ruttet i den svenska valrörelsen

Det finns förbanne mig gränser!