Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagd skola ger ny kompetens

Nedläggningen av högstadiet på Jonsboskolan i Långshyttan ger stärkt lärarkompetens på högstadiet i Hedemora; Vasaskolan. Det är en av flera positiva förutsättningar inför skolstarten i Hedemora. Både grundskolan och gymnasiet bedömer läget som gott.

Annons

– Det ser bra ut. Vi ha ”koll på läget”, säger Curt-Åke Larsson, rektor för Vasaskolan, alltså årskurs 7-9.

– Vi har behöriga lärare över hela linjen bortsett från några få som saknar behörighet i något enstaka ämne. Vi har inte märkt av något vikande elevunderlag. Nedläggningen av Jonsboskolan i Långshyttan har i så fall kompenserat det. Från Jonsboskolan har också kompetenta lärare flyttat över så bemanningen är god.
Vasaskolan kommer att ha parallellklasser i samtliga årskurser alltså två sjuor, två åttor och två nior.
– Vi tillämpar 20-grupper, alltså inga stora klasser. Från Olympicaskolan kommer en hel del elever över för att gå sista året, en trend som vi känner igen från förra året. Totalt har vi cirka 140 elever, berättar Curt-Åke Larsson.

En förändring från i höst är att skolan får två rektorer. Curt-Åke Larsson ansvarar för årskurs 7–8 och Anette Rönnberg för niorna. Skolstart för lärarna är 12 augusti. Eleverna kommer den 21. Också Bo Nordqvist, rektor för Martin Koch-gymnasiet, tycker att det ser ganska ljust ut inför skolstarten.
– Vi har en lärartjänst som vi håller på att rekrytera. Det gäller det nystartade berg- och gruvprogrammet där vi inte är riktigt klara men i övrigt har vi alla tjänster bemannade.
– I höst öppnar vi också dans- och musikutbildningen på estetprogrammet som legat vilande ett år på grund av för få sökande. Nu har vi sökande och lärarkompetensen har vi redan.

Bo Nordqvist bekräftar att skolan känner av ett vikande elevunderlag på grund av minskande ungdomskullar.
– Men vi har anpassat kostymen utan att lägga ned program. Vi har samläsning där det behövs. Dessutom har grundskolan gjort ett bra jobb och fått fram fler elever med gymnasiebehörighet. Likaså har vårt introduktionsprogram fungerat så att fler nu kan komma in på gymnasiet.

Martin Koch-gymnasiet inleder läsåret 21 augusti. Dans- och musikutbildningen på Martin Koch-gymnasiet återupptas efter ett år i malpåse.

Erik Hjelte/DT