Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedskräpning i bärskogen

Leksands ­kommun har fått in ­anmälningar om nedskräpning i skogen efter bärplockare.
– Ett av lägren övergavs för en vecka sen, det andra verkar det fortfarande bo folk kvar i, berättar miljöinspektör Petrus Tegnér.

Leksands utmarker vid ­Ickholmen norr om Rättvik och söder om sjön Oppejen på gränsen mot Dala-Floda, är platserna där bärplockare slagit läger. I Ickholmen bor det fortfarande folk enligt miljöinspektör Petrus Tegnér som gjorde inspektion på platserna i fredags.
– Det fanns ingen på ­platsen, men det rykte från eldplatserna. I övrigt såg det ändå välorganiserat ut på området och i det här läget kommer inte vi att agera, ­säger Tegnér.

Betydligt mer nedskräpat var det på den andra platsen i kommunens sydvästra delar.
– Lägret sydost om sjön Oppejen såg ut att vara lämnat hals över huvud. Det fanns till och med kläder kvar.
– Enligt uppgift ska man ha dragit för en vecka sen.

För att få rent på platsen kommer det enligt Petrus Tegnér att kräva flera timmars arbete och minst två släpkärror för att köra bort både möbler, bärlådor, skräp och kläder.
– Det blir kommunen som får stå för kostnaderna – men vilket konto det ska ­belasta vet jag ännu inte, fortsätter han.
Det är första gången som Leksands kommun fått övergivna bärplockarläger på sitt bord och det är jaktlag som slagit larm.
De är oroliga för att övergivna läger ska distrahera jakthundarna.

Enligt Petrus Tegnér är det nu viktigt att Leksands kommun skaffar sig rutin och organisation kring den här hanteringen inför framtiden.
Han kommer därför att andra kommuner för att få tips och råd.
– Det är inte lätt med information till de berörda i sådana här fall, men något måste göras, konstaterar han
I de fall som markägarna ­givit sitt tillstånd till bärplockare att slå läger, så är det deras ansvar att ta hand om eventuell nedskräpning.

Annki Hällberg/DT