Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, det är för tidigt

Julgalan. Nu?

Det har visserligen känts som om julen och allt julpynt i affärerna kommit chockerande tidigt alla år, men just i år tycker jag att man nästan börjar passera nån form av gräns.
Julgala i helgen. Arrangörerna kan visserligen inte styra över att det inte är snö på marken, och därmed ännu mindre julkänsla, men ändå. 15 november liksom.

Det känns tidigare än nånsin. Omotiverat tidigt.

Men, så klart, dessa större julshower använder julen bara som en ursäkt för att få göra en show. Ett gäng artister får åka på turné. Företag får ett enkelt tillfälle att bjuda sin personal på något. Och sen råkar det finnas köttbullar och prinskorv där.
Och det dras in pengar skulle jag gissa. Jag kollar in julgalans hemsida och ser att det kostar 695 spänn för en plats längst bak på parketten. 895 om ni vill sitta längre fram.
Jo, så är det väl, alla vill tjäna pengar, och det här konceptet funkar ju tydligen. Enligt Lasse Berghagen som jag intervjuade inför helgen har man sålt cirka 90 000 biljetter totalt, till galans turné.
Grattis.

Men, för några år sen var jag en flitig julborsrecensent, jag åkte runt på de flesta julbord och shower i länet. Jag kan nästan kalla mig julbordsexpert. Och i egenskap av julbordsexpert skulle jag rekommendera att välja något julbord av mindre skala.
Dessa stora galor blir liksom lite jobbiga. Bullrigt, rörigt och folk står i vägen. Och är man ute efter maten så är det svårt att göra bra mat till flera tusen personer samtidigt. Maten är, eller var åtminstone då, betydligt godare på de något intimare julborden, som i Grönklitt, på Klockargården, på Bolanche och så vidare.

Så om ni ska lägga en femhundring på julbord. Lägg den på nåt mer lokalt där de gör maten med mer kärlek. Och om chefen betalar kanske det är skitsamma. Då är det bara att äta och vara glad.
...Personligen har jag stridit mot att börja tänka på jul redan nu. Tjejen ville åka till Ullared i helgen för att ”bli klart med julklapparna”. Jag råkade boka in en spelning i Emmaboda. Svärmor får följa i stället. Jag spelar rock´n´roll. Bra deal.

Höjt!

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se