Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej i HD ger falubo tio år i fängelse för mordhjälp

Nej, Högsta domstolen tar inte upp målet där en 22-årig falubo dömts för medhjälp till mord på en 65-årig man i Härnösand den 23 april. Det betyder att 22-åringen får avtjäna tio år för att sedan förvisas ur riket.

22-åringen dömdes för att tillsammans med en då bara 18-årig yngling ha knivhuggit 65-åringen till döds i centrala Härnösand tidigt den aktuella morgonen. Båda åtalades för mord men kom att dömas för medhjälp då det inte gått att fastställa vem som utdelade de dödande huggen.

22-åringen greps strax efter händelsen, hade offrets blod på händer och kläder. Han har dock hela tiden nekat till brott och hävdat att han fått blodet på sig via kontakt med sin medbrottsling. Såväl tingsrätt som hovrätt har dock funnit båda skyldiga till åtminstone medhjälp till mord.

Offret larmade själv polis men avled innan hjälp hann fram. Ett möjligt motiv till knivskräningen kan vara att 65-åringen blev vittnen till en skadegörelse de båda också dömdes för.

22-åringen fick i tingsrätten 13 års fängelse, kamraten nio år. Hovrätten prutade ner straffet till tio respektive sex år. De döms dessutom att betala totalt cirka 70 000 kronor i skadestånd. 22-åringen är folkbokförd i en mindre ort i Falu kommun.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se