Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till fri parkering i Falu centrum

Kommunstyrelsens utvecklingsutskott i Falun hade flera intressanta ärenden på bordet vid tisdagens möte, bland annat medborgarförslaget om ett levande centrum med fria parkeringsavgifter.
– Vi säger ja till ett levande centrum, men nej till fria p-avgifter, säger utvecklingsutskottets ordförande Jonny Gahnshag.

Förslagsställarna om ett levande centrum, Kerstin Baltzar och Torsten Hedbom, skriver bland annat så här i sitt förslag att ta bort p-avgifterna i centrum. Flera affärslokaler står tomma, bland annat gamla Systembolaget, Jaktias tidigare lokal, Bamvagnsaffären, Jensens möbler, Pysselaffären, Inredningsaffären vid Selmas torg. Snart också Ticket och kanske fler? Vi måste värna om en mänsklig miljö i centrum med småskalighet, personlig service och mångfald.

Slopa parkeringsavgiften i centrala Falun omgående, skriver förslagsställarna vidare. Pengarna går till privata bolag och håller på att ta död på den centrala handeln. De tomma lokalerna gör att handeln minskar och snart står fler lokaler öde. Det blir också dåligt kundunderlag för kaféer och restauranger.
I Trafik- och fritidsnämnden blev det, precis som hos utvecklingsutskottet, avslag på den fria p-avgiften.

Medborgarförslaget om fri kollektivtrafik i Falu kommun var också med på ärendelistan.
– Vi föreslår att det avslås, men vill också visa att vi redan idag jobbar med olika sätt för att öka resandet. Att tillhandahålla fria bussresor är inte ekonomiskt genomförbart. Däremot har kommunen exempelvis sett över zongränser och genomfört insatser för att stimulera resandet med kollektivtrafiken, bland annat med avgiftsfria busskort under kortare tid till så kallade testresenärer och det här vill vi fortsätta med. Enhetstaxa över ett större geografiskt område kan också vara ett alternativ att pröva.
– Vi kommer också att uppmärksamt följa försöket med nolltaxa i Avesta, säger Gahnshag.

Utvecklingsutskottet antog också en detaljplan för LSS-boende på Kopparvägen, i dag finns fyra lägenheter, men sex lägenheter ska byggas till.
Utvecklingsutskottet beslutade också att anta detaljplaner för Samuelsdals golfbana. Utskottet gav också klartecken för fortsatt planering av Faluns andra familjecentral i Britsarvet som ska stå klar 2015.
– Att bygga en stadsdel runt Samuelsdalsgärdet blir ett attraktivt och trivsamt område att bo i, det är ett bra och avvägt förslag, säger Jonny Gahnshag.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se