Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till sparförslag inom musikskolan

– Var är miljonerna?
Den frågeställningen ledde till att Gagnefs kommunfullmäktige – genom en minoritetsåterremiss – skickade tillbaka förslaget till budget för 2014 till kommunstyrelsen för att förtydligas.
– Men politikerna enades i alla fall om att inte pruta på musik- och dansskolan, konstaterade trebarnsmamman Åsa Ahlgren Peters.

Annons

Intresset för fullmäktiges budgetsammanträde var så stort att extra stolar fick sättas in i Lindberghallen.
Och flera politiker, ovana vid uppmärksamheten, tilltalade åhörarna med det mer showmässiga ”publiken”.
Till ”publiksuccén” bidrog att tre åttondeklasser gjorde studiebesök, att den senaste tidens turbulens kring bland annat Gagns Inn-köpet ökat intresset för kommunpolitik och att budgetförslagets sparbeting på 500 000 kronor för musik- och dansskolan vållat oro och viss upprördhet.

– Tänk till, musik- och dansskolan är vårt flaggskepp, den engagerar, sprider glädje och sätter Gagnef på kartan i positiv bemärkelse, uppmanade Åsa Ahlgren, mamma till tre tidigare musikskoleelever samt med 25 års erfarenhet av marknadsföring, affärsutveckling och varumärkesbyggande, fullmäktiges ledamöter inför sammanträdet.
Under sammanträdet förklarade också företrädare för båda blocken att de ändrat inställning och vill ha kvar och utveckla musikskolan samt ställa upp med ett garantianslag som säkrar musikalsatsningen.
Båda blocken uttalade också att de vill återta ett mindre sparbeting inom kultur- och fritidssektorn.

S ville dessutom slopa generella kostnadsminskningar inom skolan och äldreomsorgen och KD ville ta tillbaka ett sparbeting inom Komvux.
Men det var finansieringen av de här förslagen som ledde till viss förvirring. Sofia Jarl (C) ville ge musik- och dansskolan pengar ur medlen till kommunstyrelsens förfogande och Ann-Gret Olsson (S) undrade var de miljonerna är bokförda.
– Pengarna finns, förklarade Sofia Jarl.
– Vi saknar viktig information och kan inte ha budgetberedning i fullmäktige, menade Ann-Gret Olsson och yrkade på återremiss för att få budgetförslaget förtydligat.

Eftersom fler än en tredjedel av ledamöterna röstade för återremiss blev det också fullmäktiges beslut.
Men dessförinnan hann ledamöterna med att diskutera även landstingets hyresvillkor i Familjens hus, en vattenskada i Bäsna, kommunens framtid – och olika grader av populism.

Kent Olsson/DT