Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till två friskolor i Falun

Två friskolor har fått nej av Skolinspektionen; Plusgymnasiet till en ny inriktning på ett gymnasieprogram och Erlaskolan för en ny skola i Falun. Erlaskolan har tidigare fått ja men får nu nej.

– Vi kommer att gå vidare, först till Skolinspektionen för att få en ny bedömning och hjälper inte det, överklagar vi till förvaltningsrätten, säger Jens Karlsson, etableringsansvarig för Erlaskolan.

Han anser att prognosen i den nya ansökan var starkare eftersom det då också fanns faktiska ansökningar från barn som stod i kö inför en skolstart i år.

Erlaskolan drog själv tillbaka ansökan om att starta i år fast Skolinspektionen då sagt ja.

Skolan planerade då att starta 2014 i stället. Lokalfrågan hörde till det som inte var klart, enligt skolan. Då krävdes en ny ansökan och nu säger Skolinspektionen nej.

Erlaskolan ville starta förskoleklass grundskola årskurs 1–9 och fritidshem.

Lärande i Sverige AB som driver Erlaskolan har inte visat en prognos som kan säkra en stabil och kontinuerlig verksamhet, anser Skolinspektionen.

– Det var en annan prognos från skolan i den nya ansökan. Vi kan också ha blivit lite strängare i bedömningarna eftersom alltför många skolor gör elevernas ställning svagare, säger Jacob Holm, undervisningsråd, som bedömde den nya ansökan.

Plusgymnasiet finns i centrala Falun med bland annat inriktning Stylist och massage. Nu ville skolan starta det nationella naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap men får nej från Skolinspektionen.

Motsvarande utbildningar finns i Falun, både kommunalt och av fristående skola. Falun, Borlänge, Malung-Sälen, Rättvik som yttrat sig befarar också att det riskerar att bli en överetablering.

Risken är också att utbildningen skulle få påtagliga negativa följder för Falu kommun att på sikt att kunna erbjuda en bred och kvalitativ utbildning, anser Skolinspektionen.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se