Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nekades gymnasieplats - överföll rektorn bakifrån

Det började på Hagagymnasiet 26 augusti. En rektor förklarade för 21-åringen att han inte fick plats, vände sen ryggen till - och fick ett knytnävsslag i nacken. Nu åtalas 21-åringen för elva snarlika brott. Och säger så här:
– Jag förstår inte var ni får allting ifrån...

Den chockade rektorn hade redan haft bekymmer med att flera gånger, nån gång med hjälp av kuratorn, förklara för 21-åringen att han var för gammal för gymnasiet. Han hade följt honom till komvux. I efterhand erinrade han sig hur mannen strax före överfallet förändrats. Han trodde 21-åringen gått och vände ryggen till. Då small det.

Det gick några dagar.

31 augusti dök 21-åringen upp på socialförvaltningen och krävde mer pengar till uppehället. Han sa att han hade tippat upp de han fått. Vilket fick tjänstemännen att förklara att han var tvungen att planera sina inköp. I senare förhör skulle 21-åringen förklara att han rökte och att pengarna han fått inte ens räckte till det. När han efter att ha nekats mer pengar lämnade Stadshuset sparkade han sönder flera av kommunens bilar.

Redan nästa dag var han tillbaka med nya krav. När han åter nekades pengar hotade han bränna ner socialförvaltningen och förgripa sig sexuellt på en kvinnlig tjänsteman. På väg därifrån kastade han en papperskorg genorm rutan till en av ytterdörrarna. Därifrån gick han till centrum där han vid Palladium överföll guiden vid en stadsvandring och slet tag i högtalarutrustning denne hade om halsen så denne så när föll nerför en trappa.

Så dags hade 21-åringen blivit ett säkerhetsärende. Vakter anställdes.

9 september var han tillbaka. Han blev igenkänd och väktarna gick för att avvisa honom. Han slog då till en av vakterna och krossade sedan en ruta ur vilken splitter orsakade en skärskada på dennes kamrat. 21-åringen fortsatte med att slå sönder ytterligare inredning och kastade iväg en sopkorg.

Strax efteråt antastade han tre kvinnliga anställda på rast utanför arbetsplatsen. En av dem fick en örfil, en annan en spark på benet och den tredje en knuff. Då blev han också polisärende.

21-åringen hämtades till förhör vid tolvtiden den 14 september, anhölls på eftermiddagen och sitter sedan dess i häkte. Han nekar till precis allt och framställer sig själv som ett offer. Och helt oförstående till anklagelserna:

– Jag förstår inte hur ni har hittat på det här, säger han exempelvis om vandaliseringen av bilarna.

21-åringen påstår sig vara trakasserad, nekad skolgång och mat och utsatt för förföljelse. Och att han inte kan svara på vad som aldrig hänt. Han har tidigare bara dömts till böter för en skadegörelse i Jönköping 2012.