Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervöst innan monologerna

Flera av esteteleverna på Lugnetgymnasiet har sedan i september pysslat med egna monologer.
I går framfördes de för första gången.

Eleverna har valt olika teman och deras monologer skildrar helt olika tidsperioder. Vissa utspelar sig i nutid, andra på 1800-talet.
Många av framträdandena bottnar i något slags mörker men avslutas gärna som en solskenshistoria.

En av esteteleverna som uppträder heter Emilia Norell. Hon cyklar in på scenen och står därefter ensam med strålkastarljuset på sig. Monologen tar en fin början men kuvas sedan av moderns drogproblematik, för att därefter knyta ihop säcken med nyvunnen styrka.
När Emilia Norell går av scenen pustar hon ut - lättad.
– Det var ganska nervöst innan, men då det släppte var det väldigt roligt.
Klasskamraten André Vingård instämmer.

Fast monologen handlar inte om henne själv. Historierna bakom monologerna är till stor del påhittade och utvecklade efter några fotografin som eleverna fick välja i början av september.
– Sedan fick de börja bygga en historia bakom bilden - vem det var, vad historien var, varför det var som det var, förklarar Dag Hellström som är lärare på det estetiska programmet.´

Totalt är det nio elever på estetprogrammet som framträder på scenen. Dag Hellström presenterar dem var för sig och applåderna ljuder i den lilla lokalen.
– I den här monologen är det tre kurser som går in i varandra. Dels är det scenisk karaktär, röst och scenisk gestaltning, säger Dag Hellström.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se