Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ni kan alla bli fantastiska författare"


Det blev riktig show i klassrummet när barnboksförfattaren Dan Höjer besökte fyrorna i Kungsgårdsskolan. Han pratade både om sånt som är äckligt och läskigt, spelade och sjöng. Han talade mycket om fantasins makt.
- Mitt jobb går ut på att ljuga, sa han och försäkrade eleverna att de alla kan bli författare.

Dan Höjer har en bakgrund som journalist på Kamratposten.
- Jag åker runt i Sverige flera gånger i veckan. Då får jag kontakt med läsarna och hör hur de tänker.
Han har skrivit en lång rad barnböcker, bland andra där han tar upp kropp och sexualitet, som i "Flört, fjärt och pillefjong" eller "Puss, dass och pantalong". Han har också skrivit Lilla snoppboken och Lilla snippaboken.
- Ni är precis lagom gamla för Lilla snoppboken.

"Avsnuskifiera"

På frågan varför han skriver snuskiga böcker svarade han:
- Ni kommer alla från snopp och snippa. Jag vill avsnuskifiera snusket.
Strumpmannen och Cirkusdeckarna är andra böcker ur hans produktion.
Men framförallt handlade budskapet till eleverna om skrivandets möjligheter. Efter att eleverna kommit med en rad förslag på varför en pojke kastar snöboll på en flicka och hur hon reagerar, förklarade han:
- Ni är fantastiska författare. Det där var två kapitel. Kommatering och stavning kan alla lära sig, men en sak kan man inte lära sig - fantasi.
Dan Höjer avslöjade sina yrkesknep, att han "samlar" på folk han möter, tjuvlyssnar på utekaféer och skriver ned på lappar.
- Sen kan jag förvandla folk till en kanin. Mina två budord är att du ska ljuga och du ska stjäla. Det roligaste med att skriva böcker är att bli hungrig. Då har jag varit på fantastiska äventyr med Strumpmannen och glömt att äta både lunch och middag. Om man har ett tråkigt liv så kan man skriva, då får man ett jätteroligt liv. Och en sak till- börja från slutet.

Spökhistorier

Det handlade också mycket om spökhistorier, något som eleverna var extra intresserade av. Dan Höjer har skrivit flera böcker om spöken, exempelvis "Svenska spökguiden".
Det började när han jobbade på Kamratposten och åkte till tre platser där det påstås spöka. Sen fick han förfrågan från ett förlag och har besökt ett hundratal spökslott och andra hemsökta platser.
- Jag tror inte på spöken men jag är rädd för dom. Jag har pratat med många människor som är säkra på att de sett spöken.
- Vilket ställe är det läskigaste, frågade en elev.
- Stora Hotellet i Örebro, svarade Dan Höjer utan tvekan.

SYLVIA KJELLBERG