Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson inspireras av Norrköping

Annons

Politiker och tjänstemän har inpirerats av hur Norrköping och Linköping belyst sina kommuner.
Nästa vinter ska även Smedjebacken lysas upp på ett nytt sätt.

Kommunalrådet Leif Nilsson, s, och Håkan Berggren, m, har tillsammans med tjänstemän från tekniska varit i Östergötland på studiebesök.
- Vi har tittat på hur man med belysning lyft fram och skapat säkra och snygga miljöer i Norrköping och Linköping, säger Leif Nilsson.
- Det finns otroliga möjligheter att skapa spännande miljöer.
Han berättar att de i de båda kommunerna sett exempel på stadig belysning men också en växlande belysning i olika färger som var väldigt effektfullt. Norrköping har liksom Smedjebacken vatten som rinner genom centrum och industrimiljö.

Men hur ställer det här sig mot att ni släckt ner vissa lampor?
- I Norrköping har de tänkt om. Gatorna lyser bilarna upp deras belysning är koncentrerad till andra ställen vid sidan av gatorna.

Är det här bra ur miljösynpunkt?
- Det gäller att ha miljövänlig belysning.

När höstmörket lägger sig nästa gång säger Leif Nilsson att även Smedjebacken ska vara upplyst. Lämpliga miljöer som han ger exempel på är torget, ljusspel i vattnet nedanför kraftverket, mot fasader, träd, broarna, Gamla brandstationen.
- Miljön blir helt fantastisk på kvällen. Det var otroligt inspirerande.
I Norrköping arrangeras exempelvis en nyårspromenad som lockar 40000 besökare att se ett upplyst industrilandskap.


HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se