Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nina slutar i Malung – väljer ny inriktning

Nina Jansson är en frontfigur i klubb, distrikt och nationellt. Hon är ridskolechef, domare, tävlingsryttare på nationell nivå och har varit grenledare i dressyr i många år fram till förra årsmötet. Som komplement är hon också en eftersökt frilansare inom och utom distriktet.

Annons

Helt klart är det dressyren som varit Nina Janssons huvudspår med bra utbildade hästar och fina framgångar.

Nu har hon bestämt sig för att sluta som ridskolechef i Malung-Sälens Ridklubb. Varför?
– Det är av flera anledningar. Jag har funderat mycket då jag har trivts väldigt bra här på klubben. Men när min dotter Emma flyttade till Uppsala för studier och hon den senaste tiden tävlingsridit våra hästar så kände jag ett stort behov att ta över tävlingsdelen. Jag utbildade Qurbits, 14 år, till Intermediaire I och där har Emma också tävlat. Nu känns det som att jag vill ha större frihet runt mig och öka frilansdelen, ta upp tävlingsdelen och också gå vidare i utbildningen som domare upp till medelsvår nivå.

Många undrar nog över ditt ridsportliv och hur du hamnade i Malung?
– Jag är uppväxt i Trosa. 1986 gick jag RIK 1 i Strömsholm, 1987 gjorde jag ett vikariat i Malung och sedan i Finspång 1987-89. Sedan blev jag ridskolechef i Malung 1989 och har varit här på heltid och halvtid lite beroende på att jag studerade till gymnasieekonom och födde min dotter Emma.

Hur har tiden i Malung varit?
– Helt fantastisk. Styrelsen gör ett väldigt bra jobb och anläggningen utvecklas kontinuerligt. Vi är i dag 300 medlemmar men märker att födelsetalen inte riktigt fyller på som vi hoppats. Men, nu verkar det vara en trendvändning på gång och det ser vi fram emot.

Du har utbildat en häst vid namn Attalos till Intermediaire 1B och nu är det Qurbitz och unghästen Milou, 6 år, som du skall tävlingsrida, vilka mål har du?
– Qurbitz kommer säkert att ta några steg till och Milou går medelsvår B och skall upp till medelsvår A:1.

Vad är det viktigaste du som tränare vill förmedla?
– Kontinuitet och att det ska vara roligt. Träning minst en gång per vecka för att få den optimala utvecklingen och då blir det automatiskt roligt också.
– Visst kan jag ta emot en elev som ringer varannan månad, men det ger ingenting. Grundridningen ligger kvar i lås och då blir det inte den utveckling som potentialen har.

Nina Jansson är väldigt tydlig och klar inför olika frågor och har en stor tillgång i att vara både tränare och domare. Hon är kristallklar.

Olof Aspelin