Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio års fängelse blir tio för dopningsligans ledare ”Ck”

Nio år blir tio men är ändå väsentligt lägre än de 16 som yrkades av åklagaren för 37-årige ”Ck”, ledare för den stora dopningsligan. En av få ändringar Svea hovrätt gör i målet.
Hans kolleger i ”företagsledningen” får sina straff om sju och åtta års fängelse fastställda.

Liksom Stockholms tingrätt finner hovrätten att den 37-årige juristen och modellen från Borlänge var dopningsligans verkligen huvudman.
Beslagtagna preparat, beslagtagen bokföring och den omfattande mejlkonversationen mellan de olika aktörerna i den verksamhet som bedrivits visar enligt hovrätten att 37-åringens insats bör bedömas strängare än de övrigas.

Till hans nackdel räknas dessutom att han återfallit i grov narkotikabrottslighet och motsatt att han förlorat sitt arbete. Hovrätten fastställer vidare beslutet om förverkande av 5,3 miljoners värde från den 37-årige numera före detta juristen.
I övrigt görs få justeringar. ”Ck”s 25-årige lillebror får sitt straff om ett år och nio månader fastställt. Han fälls för grovt dopningsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel sedan han bland annat tillverkat tabletter. En 24-årig kamrat får fyra år fastställt då det konstateras att han haft viktiga arbetsuppgifter inom ”företaget” och tjänat mycket pengar.

Den 37-årige förre anställde vid Trafikverket som upplät sin villa som fabrik åt ligan får också han fyra års fängelse fastställt. Även han bedöms ha haft en viktig roll i verksamheten och tjänat mycket pengar på den brottslighet han ägnat sig åt. Åklagarna krävde nio år i tingsrätten.
En 25-årig borlängebo får ett år och nio månader fastställt. Flera åtalspunkter ogillades redan i tingrätten där åklagarna krävde fem års fängelse för hans del.
En 26-årig borlängebo vars roll har varit att sköta ”löneutbetalningar” frias för medhjälp till grovt narkotikabrott och får straffet sänkt med sex månader till ett år.

Den siste av borlängeborna, en tidigare ostraffad 40-åring, får sitt straff om två år och sex månader fastställt. Han döms för att ha försett ligan med dopningsoljor och för att ha förvarat preparat åt ligan.
I övrigt fastställs straffet på tre år och sex månader för en 32-årig träningskamrat till ”Ck”, ett år för en 27-årig kvinnlig modell och slutligen läggs sex månader till ett straff om två för en 38-åring som distribuerat ligans produkter i Västsverige.
Domen är i huvudsak en framgång för åklagarna. I tingrätten utdömda 51 år och sex månader blir 52 år och sex månader. Ändå är det långt ifrån de 123 år de krävde i tingrätten.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se