Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio Dalakommuner rasar i Svenskt Näringslivs kommunranking


Företagsklimatet blir sämre i flera Dalakommuner. Det kan man utläsa ur Svenskt Näringslivs kommunranking för i år.
Som sämst är det i Smedjebacken som rasar 80 placeringar på riksrankingen.
Vansbro däremot har klättrat 54 platser sen i fjol.
Länstoppar gör Mora och Borlänge.

Det är Svenskt näringsliv som varje år gör en rangordning om hur bra företagsklimatet är i kommunerna. Det bygger fakta som kommunalskatt, andel i arbete och företagande, men till huvuddelen bygger det på en enkät hos företagare om hur de ser på företagsklimatet och hur de ser på hur kommunen agerar.
Av landets 290 kommuner är det två dalakommuner bland de 100 översta, Mora på 83:e plats och Borlänge på 86:e.

- Det är viktigt med en dialog, att lyssna och skapa förståelse. Veta vilka förväntningar man har på varandra. Det är nyttigt för både kommun och företag, säger Niclas Larsson, tf näringslivschef i Mora.
Han pekar på att Mora kommun för några år sedan arbetade fram en tydligare näringslivspolitik, där man koncentrerat sig kring de tre viktigaste sektorerna i kommunen, teknik, handel och besöksnäring. I prioriteringen ingår bland annat att ledande politiker gör många besök hos företag.

Nio av Dalarnas 15 kommuner tappar placeringar på listan. Allra sämst går det för Smedjebacken, Orsa och Avesta, som alla sjunker som stenar.
- Smedjebacken är ett märkligt fall. Vi får se om det finns något som hänt, säger Carl Ström, hos Svenskt näringsliv.
För fyra år sedan var Leksand bland Sveriges 20 i topp. Åren efter rasade kommunen enligt företagens syn. I år har de återhämtat sig lite grann.
Årets raket är Vansbro som klättrat 45 platser.

- Det som skiljer är att vi har lyckats få till ett engagemang. 2006 startade man en ekonomisk förening, näringslivssamverkan, som har till uppgift att bedriva kommunens näringslivsarbete. Vi gör ungefär samma saker som andra kommuner, men i arbetet har vi fått ett engagemang både från företagen och kommunen, säger Oskar Lundgren, näringslivschef i Vansbro.
I näringslivssamverkan delat förutom kommunen representanter för Företagarna, LRF, Industrikraft, och köpmannaföreningarna i Vansbro och Dala-Järna.
Oskar Lundgren pekar också på att det behövs ett långsiktigt arbete för att få ett bra samarbete mellan företag och kommun.
- Vi har fått tid på oss. Det har kommit och gått en del satsningar tidigare, säger Lundgren.

PER EKLUND
023-475 92
per.eklund@daladem.se