Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio slog upp portarna under årets Gårdsrunda

Sol, mulet och så en rejäl regnskur mot slutet. Gårdsrundan på söndagen fick väldigt varierat väder.
– Det är första gången vi är här, men inte den sista, säger Jörgen Olsson, Gustafs.

Annons

Årets upplaga av Gårdsrundan hade nio besöksmål. Södrans utsände reporter hann med att besöka drygt hälften av dem, fem stycken.
– Det är en strid ström med folk. Allt går som planerat. Det är kul med Gårdsrundan, men det har varit mycket jobb, säger Linda Borgs, på Borgs Lantbruk.

– Vi har haft en jämn ström med besökare. Men det är inte den där toppen runt lunch som det brukar vara. Jag tror nästan att det är lite mindre folk i år, säger Björn Johansson, Catarinas Sprätthönseri.
Även i år avgjordes DM i plöjning med häst vid Hembygdsgården i Stora Skedvi. Tre ekipage ställde upp.
– Jag har elva moment att betygsätta. Maxpoängen är tio poäng per moment. Jag tittar bland annat på rakhet, djuphet och bredden på fårorna, berättar domaren Arne Brandts.

Solérs Islandshästar var med för första gången. Här kunde de yngre besökarna prova att ta en tur på hästryggen.
– Jättekul att få komma ut och se hur det går till på gårdarna. Jag var på Gårdsrundan för några år sedan. Säters kommun är ju ett väldigt intensivt jordbruks­distrikt, säger Kjell Westling som tog med sig barnbarnet Hugo, 1,5 år, för att titta närmare på hästarna.
– När de är så här små har de ju bara sett hästar på bild. Nu kommer han få se hur de ser ut och höra hur de låter, säger Kjell.
Jörgen och Maria Olsson från Gustafs var på Gårdsrundan för första gången. De hade med sig dottern Svea, snart två år gammal.
– Hon har fått prova att rida på en häst, tillsammans med sin mamma. Och det verkade vara roligt, vi har anmält henne till ridlekis här på gården, berättar Jörgen Olsson.
– Det är väldigt trevligt på Gårdsrundan. Vi har inte bott så länge i Dalarna så vi har inte varit hit förut, säger Maria Olsson.

På Michaelssons Lantbruk kunde besökarna titta på dygnsgamla kultingar.
– Det blev perfekt för oss detta. Några av suggorna grisade i går, några ska nog grisa i natt och ett par håller på just nu, berättar Per Michaelsson.

Pär Sönnert/DT