Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niondeklassare i gymnasiedjungeln

Under torsdagen var det full aktivitet i Högbergsskolans idrottshall.
Det var nämligen dags för traktens niondeklassare att gå på den årliga gymnasiemässan.

De olika gymnasieprogrammen hade radat upp sig i Högbergsskolans idrottshall och prydligt gjort i ordning sina montrar.
Ivriga andraårselever på de olika gymnasieprogrammen stod redo att ta emot traktens alla niondeklassare och deras frågor inför det kommande gymnasievalet.
Det humanistiska programmet startade på VBU 2012, men har sedan dess haft få sökande. Tove Sköld och Matilda Nyström går båda i tvåan på programmet och de hoppas att under gymnasiemässan vända trenden.

– Vi har fått in några intresseanmälningar från några som eventuellt vill gå humanistiska, säger Tove och berättar att hon känner att hon som andraårselev nu har lite mer kött på benen för att förespråka programmet.
I mitten av idrottshallen står kompisarna Kajsa Bergström, Therese Lundberg Junttila och Linnéa Larsson. Alla går de i nionde klass på Lorensberga, men hur mycket de egentligen behöver besöka gymnasiemässan kan man undra, då de alla tre redan verkar vara på det klara med vad de ska gå.
– Jag vill gå ekonomiprogrammet, jag har nästan bestämt mig. Jag tycker om ämnena och i framtiden skulle jag vilja bli ekonom eller advokat/jurist, säger Kajsa.

Även Linnéa verkar fast besluten vid ekonomiprogrammet och delar Kajsas tankar om att bli advokat eller jurist.
Therese däremot har siktet inställt på en flytt till Rättvik och Stiernhööksgymnasiet.
– Jag tror jag kommer att välja naturbruksprogrammet i Rättvik. Då blir det till att flytta, men det är en smäll man får ta, säger hon.
Och det är djurintresset som får henne att vilja packa väskan och tillbringa gymnasietiden en bra bit norrut i Dalarna.
– Jag vill lära mig mer om djur, hur de lever, fungerar och påverkar oss.

Vård- och omsorgsprogrammets monter var populär, och kanske hade det någonting att göra med de verklighetstrogna dockor man kunde öva Heimlich-metoden, hjärt- och lungräddning och ta blodprov på.
Elin Hellgren drömmer om att bli sjuksköterska och tackade inte nej när hon fick chansen att ta blodprov på en docka.
– Jag vill gå vård- och omsorgsprogrammet för att jag vill hjälpa folk, säger hon.

Beatrice Åström/DT