Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobeldag för moraelever

Nationella i december ställde till det lite för S:t Mikaelskolan i Mora. På torsdagen var det ändå dags för gymnasieskolans Nobeldag med seminarier och avslutande Nobelmiddag.

Annons

Det var en dag som uppskattades av eleverna vid de tekniska och naturvetenskapliga programmen på skolan.
– Jag kan tänka mig att fortsätta studera fysik, sa Daniel Nääs, en av de som under Nobeldagens sista seminarium valde att lyssna på Henrik Åkerstedt, en ung doktorand i ämnet.
Han berättade om forskningscentret Cern i Schweiz, en anläggning med bland annat en lång tunnel och en gigantisk magnet.
Föreläsningen handlade en del om protoner, partiklar och universum. Men också om att anläggningen som byggdes i alplandet kom till för att behålla forskare i Europa istället för att de skulle flytta till USA.

Verksamheten vid Cern krävde att stora mängder data kunde skickas mellan olika datoranvändare.
– Det var lite besvärligt att skicka disketter mellan varandra, därför kom world wide webb till, webben alltså. Utan den hade inte Facebook funnits.
Anledningen Nobeldagen vid gymnasiet i Mora är att eleverna vid de naturvetenskapliga och tekniska ämnena skulle få en dag för just dem.
– Dessutom att inspirera och visa eleverna vad man kan bli när man studerar vid de programmen, sa Therese Larsson, en de ansvariga lärarna på skolan.

Dagen avrundades med en fin middag i restaurang Bon Appetits lokaler. Där hade eleverna vid restaurangprogrammet dukat fint och serverade sedan en god middag bestående av tunnbrödkorg med skagenröra, viltmarinerad fläskfilé samt äppelbakelse.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se
Foto: Eric Salomonsson
Foto: Eric Salomonsson