Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelkommittén diskuterar de nominerade på plats i Tellberg

Annons


I dag sitter åtta professorer i olika delar i ämnet fysik och arbetar fram vem som nu kan tänkas bli årets Nobelpristagare i just fysik. Ett arbete som kan vara klart en timme innan pristagaren namnges vid Kungliga Vetenskapsakademien den 4 oktober.

- Vi arbetar året runt med nomineringarna, och i år har vi lagt ett av mötena i Tällberg, säger Börje Johansson, ordförande i Nobelkommittén samt professor i fysik.
Börje Johansson har starka band till Dalarna. Dels är han själv från Solvarbo utanför Säter och dels kommer hans fru från Gagnef. De två har i dag även köpt ett sommarställe i Moje i Gagnef som Börje ser som sitt smultronställe.
- Det är en kontrast att sitta på bryggan och se ut över vattnet den ena dagen och sedan den andra dagen sitta här med ledande professorer i fysik och utse något så gediget som en Nobelpristagare i fysik, berättar Börje.

Arbetar inte öppet

Mötet på Green Hotel i Tällberg är bara ett möte i raden som kommittén har under året. Redan den 1 februari drar man igång spekulationerna om vem som får ta emot det prestigefyllda priset i Stockholm den 10 december.
- Fysikklassen har en mängd medlemmar och vi inviterar en hel del vetenskapsmän. Vi är heller inte speciellt öppna med vårat arbete, säger Börje.

Börjat i februari

Under året har man diskuterat vem av alla de nominerade som ska få priset. Vägen till priset är lång för de som sitter med i kommittén när man från början sållar ur ett urval 400 personer.
- Vi tar in nomineringarna internationellt, och det är viktigt att vi sköter oss. Man får inte tappa förtroendet och sista dagen för att nominera någon är den 31 januari. Dagen efter börjar vårat verkliga arbete, berättar Börje.
Allt som allt inträffar åtta möten under året. Man har dessförinnan kontaktat omkring 100 stycken universitet och dess professorer över hela världen. De får i sin tur nominera de som kan tänkas vara möjliga pristagare.

Närmare?

- Vi får sedan omdömen från de olika professorerna och det är viktigt att veta att det aldrig inträffar något ”kompistyckande” i det här arbetet. Vi grundar det senare på redan publicerad forskning, och det kan hända att man får priset 30 år efter sin forskning om vi anser att den är lika aktuell i dag som den var då, säger Börje.
Efter de två dagarna i Tällberg hoppas de kommit närmare en lösning av vem eller vilka som ska motta de tio miljoner kronor.
- Det är KVA, Kungliga Vetenskapsakademien, som lägger den sista handen på beslutet. Men det vi presenterar väger naturligtvis tungt, säger Börje Johansson, ordförande i Nobelkommittén i fysik och professor i fysik.

CHRISTIAN LARSEN
0247-611 50
christian.larsen@daladem.se