Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba Gold

Annons

Ebba Gold är Dalarnas mesta tributegrupp. Om någon nu kan tänkas ha missat vad som spelas är det självklart låtar av Thåström, Ebba Grön och Imperiet.
- Vi spelar egentligen allt av Thåström förutom hans sidoprojekt Peace, Love and Pitbull. Det var typ industrirock som vi inte gillade.

Idén om att skapa ett coverband uppkom år 2000 mellan Per Staffas och Hjalmar "Hjalle" Östman.
-- Det var i april 2000 när jag och "Hjalle" skulle till Ski & Rock i Sälen. Vi snackade om att det skulle vara skoj att lira just covers av Thåström och så fick vi en spelning där. Det var orepat och skitdåligt men direkt efter det fick vi faktiskt en spelning i Göteborg.
När Ebba Gold spelar i Sälen i år blir det för 9:e gången.
Göteborgsspelningen gick inte riktigt som förväntat eftersom ingen riktigt visste under den tiden vilka Ebba Gold var.
Det som skulle bli två spelningar under två dagar blev istället en halv.
-- Eftersom vi var så okända kom det inte särskilt många. De få partymänniskor som kom härjade så mycket framför scenen att vakten slängde ut dom. Så man kan väl säga att det började med en motgång. Dagen efter packade vi ihop utan att spela för att åka hem och bli mer seriösa, säger Per.

Efter att Ebba Gold funnits i ungefär ett år tillkom den nuvarande sångaren Erik Myrsell. Detta efter att "Hjalle" hade hoppat av.
-- Problemet då var att när han började var han bara 17 år så det kunde ibland vara lite problem med att få in honom på krogen, säger Per.

Tredje gången


På fredag kommer grabbarna i Ebba Gold för tredje gången vara med i den prestigefyllda tävlingen Battle of the bands där olika tributeband möts. Förra året kom dom trea.
-- Tävlingen har funnits i tre år och vi har varit med varje gång och gått till final varje gång, säger Peter.
-- Nej det stämmer inte, fliker Per in.
-- Jag har ingen koll alls, konstaterar Peter.

-- Problemet med tävlingen för oss är att man också ska försöka likna artisten vilket vi inte gör, säger Per.
-- Tävlingen blir nästan i samma stuk som Sikta mot stjärnorna, säger Joakim.
-- Vi försöker vi få låtarna att låta som Thåström gör idag. Det blir helt enkelt lite mer rock när vi spelar, säger Peter.

Tröttnar ni aldrig på låtarna?
-- Nej det gör vi inte. Jag tänker i alla fall aldrig "fan, inte den här låten", säger Joakim.
-- Vi har valt att spela de låtarna folk känner igen. Partylåtarna helt enkelt och då spelar det ingen roll om man lirat låtarna tusen gånger. När publiken hamnar i extas tänker man knappt på vilken låt det är man kör, menar Per.

Tröttnar på varandra gör de inte heller. Bandmedlemmarna är spridda över Dalarna med omnejd och sångaren bor i Stockholm. Detta är dock inget problem för dem.
-- Vi träffas egentligen bara när vi spelar. Vi har inte ens en replokal så vi repar bara en gång per år. Det är när vi är på Nöjesfabriken i Karlstad och ska spela. Då brukar vi se till att sätta en ny låt.

Vilken är favoritlåten?
-- Där finns det två alternativ. Antingen Höghus sång eller Staten och kapitalet, säger Joakim.
-- Staten och kapitalet håller jag med om. Men inte Höghus sång, den är seg, tycker Per.
-- Om vi ska komma överrens spelar det ingen roll vad jag säger. Men jag är inte överrens med de andra. Vacker död stad är bäst enligt mig, menar Peter.

Thåström en i publiken


För bandet som spelar i princip allt Thåström gjort nådde Ebba Gold något av ett klimax för två år sedan när de spelade på S2 i Borlänge. En i publiken var nämligen Joakim Thåström.
-- Det var en vakt som berättade för oss att han stod i publiken så det blev genast lite mer nervöst. Men det är inte det viktigaste med historien. Det var att han efter spelningen kom in i vår loge med ett rödvinsglas i handen och sa att han var rörd och stolt, säger Joakim.

Förutom Battle of the band-tävlingen är Ebba Gold inbokade till en rad spelningar i sommar, däribland Falukalaset 24 maj.
-- Musiken handlar om att ha roligt. Det blir ett substitut för krogen, säger Per.

Ingen fest alls?
-- Klart den kan bli party ibland. Jag tror Joakim drack en öl efter en spelning 2003, avslutar Peter.

KRISTOFFER CALAIS

Annons