Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Bergsten: "Att tiga är en vidrig maktutövning"

KRÖNIKA

Annons

Jag har precis upptäckt en av världens bästa uppfinningar! Kanske är jag en smula sen på bollen, men bättre sent än aldrig.

Ljudböcker, vilken grej!

Via en app på mobilen kan jag välja mellan en massa böcker. Det passar mig perfekt då jag sitter ensam långa stunder i min farkost på jobbet, och jag kan lätt utföra jobbet samtidigt som jag lyssnar.

Den första boken jag började lyssna på för några dagar sen var "Medan han lever" med Elaine Eksvärd. Jag har haft koll på henne ett tag eftersom att hon är retoriker och ibland syns på tv för att kommentera hur politiker sköter sig. Hennes bok handlar om hur hon som barn utnyttjades sexuellt av sin pappa. Det är Elaine själv som läser in boken och det gör att jag upplever allt extra starkt.

Hennes pappa kallar henne ofta för ”lilla pluttigumman” och det är ett ord jag efter dessa dagar med ett obehag hör eka i huvudet. Det hon varit med om är så vidrigt. En bra och välskriven bok.

En annan bok som har några år på nacken och som jag varit nyfiken på länge är "Jakten på kapten klänning" av Jonas Trolle, som jag lyssnade på i ett sträck.

Kapten klänning är Göran Lindberg, rektor på polishögskolan. Han köper sex och förgriper sig på unga flickor samtidigt som han föreläser om jämställdhet och kvinnofrågor. Författaren är en av dem som spanar och jagar Lindberg och det är väldigt spännande att ta del av hur det gick till när något av det mest osannolika inom polisen uppdagades.

Lindberg var och är förmodligen fortfarande en riktigt sjuk jävel som förstörde många flickors liv. Jag har mycket svårt att tro att vård och fängelse skulle kunna ”bota” så sjuka handlingar. Jag rekommenderar er att läsa boken.

Maria Blomqvist är en kvinna som trodde att hon träffat drömprinsen. Precis som Göran Lindberg är hennes man sadistisk. Jag mår riktigt illa när hon detaljerat i sin bok "En vacker dag lämnar jag honom" beskriver det psykiska och fysiska lidande han utsatt henne för. Ibland straffar han henne genom att tiga och låtsas som att hon inte finns, det kan pågå i flera dagar.

Det gör ont i magen när jag läser om de gånger han teg ihjäl henne eftersom att jag så väl känner igen mig och varit med om samma sak. Att vara tyst och ignorera är en väl fungerande maktutövning.

Även författaren och medieprofilen Alex Schulman utsattes för detta av sin mor både under sin barndom och i vuxen ålder. Hans bok "Glöm mig" kom ut för bara några veckor sen, och är det någon bok ni ska läsa i år så är det hans. Alex mamma var alkoholist och han skrev boken efter hennes död. Den är otroligt stark och jag ger den fem plus!

Nästa vecka åker jag till Thailand och jag ser fram emot alla böcker jag ska läsa och lyssna på. Om ni har ett riktigt bra boktips får ni gärna mejla mig.

Tjingeling, vi hörs nästa vecka!

....

Veckans hyllning: En månads ledighet, hurra hurra! Inget blåställ på ett bra tag. Men härifrån tar jag inte ledigt, nej nej, jag fortsätter skriva från semestern.

Veckans sågning: Den nya sjukhusserien ”Syrror” på TV4 var väl ingen höjdare va?

LÄS MER AV EMMA:

"En natt av passion gör henne inte till snusktant"

"Stackars er som tycker att könshår är äckligt"

"Hur ska vi lyckas när inte ens superstjärnorna gör det?"

"Nej, jag vill inte veta vad du drömt i natt"

"Jag väljer livet framför sexlivet"

"Snus och TV-spel i en nerfisen soffa ger mig rysningar"

"Sprängs magen om man trycker på naveln?"

"Om man gömmer fett på ett ställe så dyker det upp på ett annat"

"Har det inte gått för långt med barn på Facebook?"

Mer läsning

Annons