Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är inte rasist men..."

/

Annons

"Allt är judarnas fel!" Orden kommer från ett gäng nazister som härjar inne på min kompis arbetsplats. De håller även till vid hennes bostadsområde och skriker ut sitt judehat.

När jag fick höra om detta gäng antog jag att det var ett ungdomsgäng som ännu inte mognat och insett vad de sysslar med. Så är dock inte fallet, detta handlar om ett gäng vuxna karlar som lever rövare.

Samma kompis har fått höra att hen borde åka hem.

Hem?

Borlänge och Sverige är ju hens hem även om inte hudfärgen är vit. Återigen antog jag att det kom från en ung människas outvecklade hjärna, men ännu en gång fick jag höra att det var från en vuxen, en äldre kvinna.

Hur ska kidsen kunna lära sig att bli empatiska, toleranta medmänniskor när vuxna beter sig på detta viset?

Jag får ofta höra "Hur orkar du bry dig?" "Du är för känslig!" "Sluta ta allt så allvarligt!". Det sker i samband med diskussioner angående politik och rasism. Jag blir dumförklarad när jag frågar folk varför de envisas med att kalla den där bollen rullad i pärlsocker för negerboll. "Det har alltid hetat negerboll och kommer alltid att göra!". Och jag undrar, varför är det så svårt att följa samhällets utveckling och säga chokladboll istället? Varför strider ni för rätten till att få säga detta ord? Vi har kommit fram till år 2014, kom igen! Jag är så trött på inskränkta, ensidiga, rädda grottmänniskor!

Nu i valtider kastas det ägg på Jimmie Åkesson och jag tycker att det är fel eftersom att det gör honom och partiet till stackare i mångas ögon, och det blir så fel. Det finns bättre sätt att motarbeta främlingsfientligheten på. Men att tycka synd om honom, det gör jag inte.

Jag läser på facebook om människor som förfasar sig över att "nu har det väl ändå gått för långt!" Angående just äggkastningen, och jag känner att nej vet ni vad? Det är längesen det gick för långt. När jag läste om invandrarbarnen som fick sten kastade efter sig på väg till skolan, redan då hade det gått för jävla långt!

Sen har vi alla dessa "jag är inte rasist, men..." Dessa fem ord följs alltid av ett rasistiskt påstående. När "vänner" länkar till tidningar som Fria Tider och Avpixlat på facebook tar jag medvetet bort personerna. Jag är för yttrandefrihet men jag vill inte se skiten i mitt flöde.

Jag har en kompis som är lärare på en invandrartät skola och hen berättar om hur vissa bemöter detta. "Jaha och där är det svart? Det måste vara jobbigt." Jag är så trött på vardagsrasism säger hen.

Jag vill avsluta med några ord som en gymnasiekompis postade på sin facebook: Världen tillhör allt och alla, och det finns inga gränser.

Annons