Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora - hett som blåbärssoppa under Vasaloppet

Annons

Partypatrullen tar tempen på Mora under den vecka när utelivet lever upp som bäst. Vasaloppet sätter fart på moraborna.
Både i och utanför spåret.

Vi hade blivit varnade för att ta bilen till Mora. Det var ingen fara alls, visade det sig. Men vi blev stoppade av polisen som upplyste om de ändrade trafikreglerna i stan under Vasaloppet. Vi fick dessutom en vägbeskrivning till det gigantiska restaurangtält som monteras upp bara under Vasaloppet.
Det första stoppet för Partypatrullen i Mora blir ändå Moraparken. En klassiker som förtjänar ett besök.

Moraparken

- Moraparken är det bästa stället, i alla fall i vår ålder, säger Britt Persson och tittar på väninnan Birgitta Karlsson.
De har gått på parken och dansat ihop i tjugo år ungefär.
- Det är bara sånt här drag under Vasaloppet. Annars är det rätt dött, säger Birgitta, som har flyttat från Mora till Örebro.
- Det borde vara fler danser i Mora. Nu kan jag gå ut varje helg, säger hon.
På dansgolvet svänger paren runt, runt - det gäller att undvika krockar och följa strömmen motsols. På scenen står dansbandet Date och eldar på känslorna paren emellan. Och visst kastas det blickar. Det går att följa ett par leende ögon till ett annat tvärs genom lokalen.
När Birgitta och Britt ska svara på varför de gillar danssvängen så mycket går det knappt att hänga med: det är gemenskap, möten, värmen.
Självklart kollar de av dansgolvet då och då - de letar efter någon ”som ser trevlig ut” och ställer inga snobbiga krav på danskunskaper för att bjuda upp.
Det enda de irriterar sig på är att männen inte bjuder upp lika ofta.
- Titta de bara står där!
- Men de kanske väntar på oss, Birgitta?
Partypatrullen hinner med att testa dansgovlet innan det är dags att dra vidare. Det är mysigt med pardans, slår vi fast, även om ingen av oss kan föra.

Restaurangtältet vid kajen

Det iskalla regnet gör det ännu värre för den långa kö som ringlar längs sidan av det stooora partytältet. Därinne dansas det, folk dricker öl och ljudnivån är hög. Partypatrullen knackar på axeln på den stackare som står allra sist i kön.
- Ja! Det är roligare i Mora den här veckan. Det är faktiskt bland de första gångerna jag går ut under Vasaloppsveckan. Jag brukar jobba, säger Åsa Birgersson.

Varför är det roligare?
- Det är roligt att det kommer folk hit till Mora. Titta - nu är jag inte sist längre!
Partypatrullen tar den snabba vägen, förbi kön, och kommer in i värmen. Längs ena långväggen står borden i en lång rad. Vi träffar ett gäng som gärna vill vara med i tidningen.
- Vi är från Leksand. Och från Stockholm.
Stockholmarna Lena Rosengren och Elin Widing har åkt Tjejvasan.

Gick det bra?
- Nej. Det fanns inte ett enda spår på tre mil, jag åkte ganska långt bak, säger Elin. Men jag vill göra om det!
Erik Bergqvist, från Leksand, tycker att det finns en stor skillnad mellan de båda ställena.
- Mora har en vecka om året - vi har femtiotvå, säger han kaxigt.
Vi fortsätter in i tältet och kommer till baren. Där träffar vi på morabon Johan Bälter som tycker att Vasaloppsveckan är ”skitkul”.
- Det är ett kommersiellt jippo i grunden men det gynnar hela bygden.

Betyder det inte mer än så?
- Jo det är klart. Alla morabor har tårar i ögonen när de tänker på Vasaloppet.
Utelivet är helt annorlunda, tycker han.
- I vanliga fall träffar man bara insnöade morabor. Men nu - jag träffade nyss på en trevlig göteborgare till exempel.
Vi går ut i regnet igen medan Björn Skifs sjunger i högtalarna.

Wasastugan

- Det här är Vasaloppskultur! Partytältet är ganska överskattat, det är som Svenssons tältsemester. Tältet tar in mer folk än Stugan men det är här eliten håller till. Ursäkta, men där borta är det mest gamla skidentusiaster, säger Andreas Hjalmarsson.
Han ger Partypatrullen en guidning i Wasastugan. Timmerstockarna i taket och väggarna är TJOCKA och på en takstol sitter vad som ser ut som en örn med utspärrade vingar, på en annan tittar en älg med stora horn ner på golvet. Det är nästan fullsatt, folk dansar till Maskinens ”Alla som inte dansar” och andra halvgamla hits. När turen är över erbjuder de sig hjälpsamt att följa med till ett annat av Moras uteställen. Lilla krogen är det andra alternativet för dem en vanlig kväll, när som helst under året.
- Det är lite äldre folk där, från 25 och uppåt. Men händer det inte något här så händer det där, säger Andreas Hjalmarsson.
En titt på klockan visar dock att kvällen snart är över. Partypatrullen kör under den stora banderollen ”Welcome to Vasaloppet” och vinkar hejdå till Mora.ERIKA FAHLGREN
JONAS STENTÄPP

Se Partypatrullen i Mora på DD TV

Mer läsning

Annons