Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerligt, Winnerbäck!

RECENSION: Vi satt en kväll på Magasinet i Falun. Lasse Winnerbäck kom in genom dörren. Han bjöd på en akustisk spelning. Det var inget särskilt med honom. Han var som vem som helst. Fast långtifrån.

Annons

Lars Winnerbäck

Magasinet, Falun: 28/10

Publik: Fullsatt, sittande publik

Betyg: 5/5

Magasinet i Falun är fullsatt. Publiken sitter i prydliga rader men vill för det mesta resa sig upp. Det är omöjligt att sitta still när Winnerbäck river av ”Hugger i sten”.

Det har gått 20 år sedan han släppte sin första platta. Winnerbäck har blivit äldre och hans röst har åldrats, den är djupare, starkare, tydligare, på alla sätt bättre än den pubertala tonåringen. Publiken har förstås också blivit äldre och hans texterhar följt många av oss genom livet, från en söt liten flicka med framtiden framför sig till en elegi för alla sorger som den där hösten handla om. På något sätt skriver han om livet vi alla lever, som han själv säger ”vi växer upp och blir samma lika på något sätt”. Det som gör Winnerbäck till en sådan grym textförfattare är att han lyckas sätta ord på känslor genom metaforer somgår ända in på djupet.

Under den 100 minuter korta(!) spelningen blandar Winnerbäck gamla låtar med flera låtar från den nya plattan ”Granit och morän”. När han spelar ”Kommer och går” så känner jag att det här kan vara en av de bättre skivorna han gjort. Spelningen är intim som det ofta kan bli när det är akustiskt men framförallt när det är sittande publik. ”Söndermarken” gör han en alldeles ny speciell tolkning av och ”Hosianna” är en av favoriterna i kväll. Det är ångest och fredagsfeeling samtidigt. Gitarristen och klaviaturspelaren Mathias Blomdahl tillför enormt på scen.

Sista två låtarna är det stående ovationer. Det enda jag saknar är att få höra fler låtar, jag vill sitta och lyssna tills det blivit morgon.

ANGELICA LINDVALL

Mer läsning

Annons