Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vemodigt av Thåström på nya skivan

Joakim Thåström släpper den nya skivan "Centralmassivet" under fredagen. TT:s recensent Björn Berglund tycker att den är vacker och vemodig men saknar det lilla extra.

Annons

Joakim Thåströms 40-åriga karriär liknar en hel serie generationsromaner. Från upproret, till utsvävningarna, till pånyttfödelsen, till flykten, till någon sorts pre-reumatisk resa mot mitten, till det pågående bokslutet. Den senaste började han skriva med ”Skebokvarnsv 209” 2005 och nu har den fått ett nytt kapitel.

På sitt nionde album på egen hand fortsätter han att berätta om kärlek och åldrande samtidigt som han matar fram bilder på sin gamla diaprojektor. En färd mot en bar i New Orleans, bergstrakter i Frankrikes inland, Malmö när han var ung. Pratigt och hest över knorrande syntbasar och gospelkörer i den där suggestiva elektrobluesen som har blivit hans signum på sistone.

Det är vackert och vemodigt, men utan febertopparna från ”Kärlek är för dom” och ”Beväpna dig med vingar”. Thåström verkar trivas bra där han är, men samtidigt rycker mörkret närmare: ”Hey hey hey, Körkarlen kommer”. Är det här sista kapitlet? Kommer det en till bok sen?

"Centralmassivet"

Betyg: *3/5

Bästa låt: ”Som mästarna målat himlen”

Mer läsning

Annons