Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partypatrullen i Ludvika -- del 1

Annons

Partypatrullen ”tjålar” med ölfantasten Flinta, skrålar med glada LIF-supportrar och hamnar mitt i ett singer-songwriter-maraton i Ludvika. Andra delen av partynatten i ”LA” kommer om en vecka.

Carlavägen i centrala Ludvika


- Du vet jag träffade Fredrik Lindström på Silverdollar för två veckor sen. Jag frågade om jag kunde få hans autograf på höger skinka, där jag brukar ha autografer, men det fick jag inte! Istället fick jag den på vänster arm.
Mattias Nyström, som nyss fått skjuts ner på stan ihop med kompisen ”Mangan” Carlsson, tar ut pengar i bankomaten. Nu gäller det att välja ställe: SelmaÕs eller ”Silver”?
- Det blir SelmaÕs, där är det förfest som gäller. Det är inget inträde och de stänger tidigare än andra ställen, säger Mattias och erbjuder Partypatrullen att hänga på.
Fler kompisar till duon dyker upp och snart är vi ett helt gäng som spatserar mot första anhalten.

Tant Selma's på Carlavägen

Första intrycket av SelmaÕs är att halva Leksands IF-klacken har tagit över stället. Det är fullt av män i blåvita mössor och tröjor som vrålar segerramsor.
Andra intrycket är att det är mysigt och ombonat, med blommiga tapeter, gröna skomakarlampor och blanka öltappar bakom disken.
I trängseln i baren träffar vi ”Flinta” med en öl i handen. Sejdeln är buteljgrön och smeknamnet (”ett gammalt nickname” som han själv säger) står textat på ett läderband runtom. Ovanför bardisken hänger 47 likadana - ställets ölsällskap har 48 medlemmar.
- Favoritöl? Det beror på tillfället, säger han och avslutar med att han - givetvis - dricker Spendrups.
Det är inte bara ”Flinta” som är lite av en lokalpatriot. Nästan alla vi pratar med om stans uteliv tycker att det är allt ifrån okej till fantastikt. Det finns åtminstone inga andra ställen dit folk hellre åker för att partaja. Många vill tipsa oss om vad man kan göra den här kvällen. På väg från SelmaÕs får vi veta att det finns livemusik - ”en trubadurfestival” - alldeles runt hörnet.

Gallerian, Storgatan


Alexander Högbom är ordförande i musikföreningen Club Cavum som sen snart ett år tillbaka fixar liveuppträdanden i Ludvika. Den här kvällen har han och de andra ordnat ”trubadurafton” med sammanlagt nio singer-songwriters som avlöser varandra under kvällen.
- Vi har alltid många artister. När man hör ”trubadurafton” tänker man kanske på en enda person. Det är det inte! För oss är det undergroundmusik, vi bokar bara osignade band.

Varför kallar ni det i så fall för trubadurafton?
- Folk här i Ludvika förstår inte vad det är om man skriver något annat.

Vi tar trappan upp på övervåningen. Magnus Henningsson från Ludvika står på scen och publiken sitter runt borden i lokalen som i vanliga fall är en lunchrestaurang. Alla lyssnar uppmärksamt.
- Det är inte så ofta det händer såna här grejer. Vanliga krogar är ingenting för oss musiker, säger Benny Andersson, som egentligen borde stå på scenen själv enligt kompisarna runt bordet.
- Jag vilar mig i kväll, flinar han.

Silverdollar, Storgatan


En cover på ”Walk of life” med Dire Straits är det första vi hör på Silverdollar. Här är det verkligen en modern trubadur, en hel enmansorkester, som står för underhållningen.
- Trubadur! Det är härligt. Sen är det grymt mycket folk, säger Patrik Jansson som köar till baren. Före honom står fyra personer på en prydlig rad.
- Det är bra här, tycker Fredrik Fredriksson.
- Ja, bättre än Grand (Källarbaren). Där är det bara 18-åringar. Här är det upp till 50 och ner till 20, säger Patrik.
I taket hänger kinesiska lampor och en gigantisk diskokula som snurrar sakta. På scenen är det en Robbie Williams-cover som gäller nu och Partypatrullen trängs bland rutiga kortärmade skjortor på det lilla dansgolvet. Det är svettigt!
För att få en nypa luft går vi ut på uteserveringen/rökrutan. Där träffar vi en tjej som kallar sig Maria och som vägrar vara med på bild.
- Hade min kussimurra varit med hade jag ställt upp direkt, säger hon glatt och skrattar åt våra förvånade miner.
- Min kusin!
Vi pratar med Peter Persson, som bor i Ludvika och jobbar som ordningsvakt i Stockholm. Han tycker att hemstaden klarar konkurrensen med huvudstaden.
- Där är det tio skitkrogar istället för en, säger han glatt..

ERIKA FAHLGREN
JONAS STENTÄPP

Se Partypatrullen i Ludvika på DD TV

Mer läsning

Annons