Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partypatrullen i Ludvika - del 2

Annons

Partypatrullens temperaturmätning av Ludvikas uteliv fortsätter.
Vi testar barhäng på Elektra, kastas tillbaka till 80-talet på Källar- baren och upptäcker Dalarnas bästa nattmat.

Bar Elektra, Eriksgatan
Vi har hört talas om stället hela kvällen: Lobbybaren, Receptionen och en massa andra varianter. När vi äntligen kliver in på Bar Elektra, som baren på Grand hotell i Ludvika heter, måste vi bara fråga första bästa vi möter om det är så bra som folk säger.
- Här på ”Repan”? Ja. Jag brukar gå hit efter krogen. Eller om man kommer ut sent. Man borde gå hit oftare, säger Emma Åström som står i baren och väntar på att få ölen hon beställt.
När det gäller partylivet i Ludvika överlag tycker hon att Källarbaren funkar på lördagar på vintern. På sommaren är det Trädgården på Fredsgatan som gäller.
- Alla är där. På uteserveringen.
Karl Köhler putsar bardisken, han är klädd i väst och gammelrosa slips, och förklarar att baren är öppen för både hotellets gäster och andra. Många yngre kommer hit på helgkvällar, berättar han, medan medelåldern stiger på after worken.
Ovanför disken hänger små snöbollsformade lampor med softat ljus, gästerna sitter i sköna soffor och på väggen sitter fyra klockor som visar lokal tid i Ludvika, Beijing, London och New York.
Vi känner oss lite som Bill Murray och Scarlett Johansson som hamnat i den klassiska hotellmiljön i ”Lost in translation”.
Christoffer Åström, bror med Emma, tycker att det bästa med Bar Elektra är musiken. Vi måste lyssna noga för att förstå vad han menar - det är lågmäld rock det handlar om.
- Det är skönt att gå hit, det är inte disko, utan rock. Lyssna! Jag gillar att sitta här och ta en öl, säger han.
Vi tittar en lång stund på de stooora räkmackorna bakom disken innan vi beslutar oss för att 125 kronor går att använda på ett bättre sätt och går vidare.

Källarbaren, Storgatan
En gång i tiden, i mitten av 90-talet, var det gympasko-förbud på Grand. I dag heter stället Källarbaren och det går bra att komma i vilka skor man vill. Skönt, tycker Stentäpp, som stoppades i dörren en gång när han som 18-åring åkt över skogen ända från Björbo för att gå ut i Ludvika. I gympaskor.
När vi har tagit oss nerför trappan, till källaren under hotellet, har vi kommit in på klassisk Ludvika-mark. Det känns, och syns, att det festats här sen 80-talet minst. Framför allt i baren, som för övrigt kan vara Dalarnas längsta, där bokstäverna ”BAR” lyser i neon och drinkarna visas på stora färgbilder. Det är nästan så att vi förväntar oss att Tom Cruise ska dyka upp som bartendern i ”Cocktail”.
Och där - i lilla baren på andra sidan dansgolvet jonglerar bartendern med flaskorna precis som Tompa i filmen. Fantastiskt!
Folk partydansar till både Gyllene tider och Charlotte Perrellis vinnarlåt ”Hero”.
För Johan Karlsson, Pontus Lundström och Jonna Larsson från Smedjebacken är det bara Ludvika som gäller när de går ut.
- Jag åker ingen annanstans än till Ludvika. Alla vänner är här, säger Jonna.
De är överens om att Källarbaren är stans bästa ställe, även om Silverdollar, där åldersgränsen är 20 istället för 18, har börjat dra mer folk i deras ålder.
Plötsligt är klockan fem i två och det har blivit dags för tryckare. På vägen ut, utanför toaletterna, träffar vi Daniel Björk. Han säger att många ludvikabor är patrioter som helst stannar i hemstaden för att gå ut. Samtidigt tycker han inte att det finns några alternativ.
- Borlänge är den enda staden i Sverige där det finns metalldetektorer på alla krogar. Vem vill gå ut där? Falun gillar jag, men det är inte ofta man tar sig dit.
Stentäpp, som lättat på trycket, fick en pratstund vid rännan med en långväga krogbesökare som börjar med att kommentera hans frisyr.
- Shit vilket långt hår du har!
- Ja. Vad tycker du om Ludvikas uteliv?
- Det är bra här, jag kommer från världens tråkigaste stad - Katrineholm.
Då bryter en kille, som hittills kissat utan att lägga sig i, in med en kommentar som krossar hans världsbild.
- Du har aldrig varit i SmeÕbacken.

Pelles kiosk på Storgatan
Ända sen 1960-talet - i 45 år - har Pelles kiosk serverat korv och annan nattmat i Ludvika. Partypatrullen upptäcker att den här lilla kiosken har toast med ost, fint räfflad, för 13 kronor mackan. Dessutom finns klassiska läsksorter som Portello och Haiwa i sortimentet.
- Hon gör väldigt goda hamburgare. Jag går hellre hit än till Mc Donalds, säger Maria Karlsson, som köar för att beställa i luckan. Folk i kön tycker att vi lyckats hitta den absolut bästa efter krogen-maten i Ludvika. Kanske i hela länet, slår vi fast när vi har fått i oss toast och hamburgare och lämnar Ludvika för den här gången..

ERIKA FAHLGREN
JONAS STENTÄPP

Se Partypatrullen i Ludvika på DD TV

Mer läsning

Annons