Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revy med lokalt och globalt

/
  • Landstingsrådet Ingalill Persson, i revyupplaga, återkom i flera nummer.
  • Självklart togs turerna i Gagnefs församling upp.
  • Robert Broberg hyllades av revygänget i Björbo.
  • Sverigedemokraterna och nazisterna, eller Den ökända hästen, som numret benämns är det mest kontroversiella under revyn.

Jodå, de kan i år också, gänget som utgör Björborevyn som begår premiär på lördagskvällen.
De blandar humor med allvar också, vilket ni kunde läsa på lördagen.
LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google play om du har en telefon med Android

Annons

Revyaktörerna i, eller med koppling till, gagnefsbyn håller fast vid konceptet att blanda sketcher med musikaliska inslag.

Merparten av inslagen från, eller vid scenen, tidsmässigt bara rusar förbi. Ett tecken så gott som något att revymakarna lyckats den här gången också.

Fast visst finns det undantag, Samepiraten, skulle i undertecknads tycke kunna kortas – eller till och med helt slopas.

I övrigt däremot framträdanden med en eller flera av aktörerna på scenen som lockar till skratt och ibland även igenkännanden leenden. För oss lite äldre exempelvis hur det var på 1980-talet, inklusive blott två tv-kanaler, gymping med Susanne Kniiip Lanefeldt och allt till en dånande 80-talsdänga med specialskriven text.

Något av numren lämpar sig visserligen bäst för de som bor i, eller har bra koll på vad som hänt i Gagnefs kommun. Fast det hör till undantagen.

Björborevyn vore inte björborevyn om programmet till största delen är brett och går att tillgodgöra sig även för utsocknes.

Exempelvis den musikaliska enmansföreställningen om långtradarchaffisen som chansade och körde sitt 60 ton tunga fordon över flottbron. Den lär inte vara okänd för särskilt många i Dalarna. Vad passar bättre än att framföra en lämplig text till tonerna av Simon & Garfunkels Bridge over troubled water?

Landstings- och rikspolitiker som Ingalill Persson respektive Peter Hultqvist, gestaltade av revyrävar, bidrar till en del skratt.

Allvaret då? Jo, när Hans-Erik Bergman och Eva Erkers jämför Sverigedemokraterna med nazisterna i ett framträdande som inte bara är tänkvärt. Gissningsvis kan det även vara provocerande för en del.

Även om ett arbete med revyer brukar innebära förhållandevis lång tids arbete har sällskapet i Björbo varit påpassliga och tagit med tämligen aktuella förteelser, däribland exempelvis inledningen som osökt för tankarna till Star Wars-filmen som hade världspremiär i mitten av december. Ja, i föreställningen hörde vi till och med någon replik som var dagsaktuell.

Betyget? Tja, sammantaget någonstans mellan tre och fyra på vår femgradiga skala.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för iPhone eller i Google play om du har en telefon med Android

Annons