Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans dalaband: E-Music

Annons

Många vändor har det blivit för Linda E Fändriks som numera går under namnet E-Music. Gruppen består av Linda som skriver text och musik och hennes pianist Ronnie Svenblad.
Inom ett par veckor ska de in i studion för att påbörja arbetet med debutalbumet. Låtarna är redan klara. Nu ska de bara spelas in.

När jag närmar mig replokalen på Arenan möts jag av ett stilla plinkande från ett piano och en skönstämmig sång. Detta blandat med skratt och småsnack.
Det är E-Music som avrundar dagens repetitioner.
Tidigare har Linda figurerat i metalbandetGates of Dawnoch emogruppen Iskra. Nu är det däremot E-Music som gäller.
- Linda är den viktiga kuggen i bandet. Det är hon som skriver all musik och sen kommer jag och förstör, säger Ronnie och skrattar.
- Riktigt så är det inte men vi får kompromissa en del. Det är många idéer som ska samsas i samma låt, säger Linda.

Två år sedan

De två musikerna träffades genom Lindas sambo, Hjalle Östman, sångare i bandet Mimikry, som Ronnie sedan innan var kompis med. Det gick däremot ett tag innan de började samarbetet och det var först på Seaside för två år sedan som de fick den sista knuffen att börja spela musik ihop.
- Seaside blev som en spark i baken för oss. Det var också första gången som jag spelade mina egna låtar live, säger Linda.

E-music, vad kommer det namnet ifrån?
- Det var först ett projektnamn för hemsidan där jag samlar min konst, poesi och musik. Sen har namnet följt med.
Miss Li var redan upptaget så jag kunde inte gärna heta Miss E, säger Linda.
- Och Farbror E funkar heller inte så bra. Det låter mer som en fulgubbe, fyller Ronnie i.

Lugn och rofylld

Musiken som Linda E Fändriks skapar är väldigt lugn och rofylld. Skulle den nödvändigtvis hamna i något fack är musiken närmast besläktad med singer/songwritergenren.
Hon vill dock ogärna klassificera sin musik.
- Musik är musik. Tycker man om den spelar det ingen roll vilken genre det är. Jag gillar väldigt många olika stilar inom musiken. Därför skulle jag vilja göra en skiva där varje låt tillhör en egen genre, säger hon.
För Linda är musiken så mycket mer än bara musik. Ett vanligt uttalande från musiker men i detta fall känns det verkligen äkta.
Det finns en historia bakom varje låt som Linda vill berätta om. Därför skapades något som hon kallar ”Den innersta musiken”, ett koncept där hon både sjunger och föreläser, bland annat om hur det är att växa upp med missbruk i familjen.
- Låtarna handlar mycket om min personliga utveckling och texterna blir som en konversation med, och om, mig själv, säger hon.

Vilken sinnesstämning är bäst att ha då om man ska skapa musik?
- Är jag deppig kan jag skriva en låt på tio minuter. Det känns som om man får ur sig allt genom musiken. Jag har inget behov av att skriva glada låtar.

Känner igen sig

Linda har fått stor respons på sin musik. Både efter spelningar och genom beundrarmail. Majoriteten av mailen kommer från ungdomar som känner igen sig i hennes låtar. Många har också visat sin uppskattning av musiken på ett annorlunda sätt.
- Det har hänt att folk har gråtit på mina spelningar eftersom musiken är så öppen och naken, säger hon.
- Men nu låter det väldigt deppigt. Jag vill visa genom musiken att det också finns ett ljus i mörkret.

En enda låt i dur

Genom hela intervjun kommer vi ständigt in på den melankoliska stämning som infinner sig både i hennes dikter och i musiken.

Har du någon gång skrivit en glad låt?
- Jag skrev en låt som gick i dur en gång. Ironiskt nog på Allahelgona då vi ska hedra de döda. Men det är mycket svårare att skriva glada låtar. Det känns som om det blir mer krystat då, säger Linda.

KRISTOFFER CALAIS

Annons