Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordisk folkdansträff på Grönland

I början av juli hölls en nordisk folkdansstämma på Grönland.

Från Sverige deltog bland ­annat en grupp folk­dansare och spelmän från Stora Tuna Folkdansgille.

Det var första gången förbundet Nordlek anordnade en folkdansträff på ön och arrangemanget hölls i Grönlands tredje största stad Ilulissat. Folkdansarna från Dalarna fick många spännande upplevelser under veckan.

Allt från dansuppvisningar och sång, till en båttur mellan de väldiga isbergen som flyter ut i havet precis vid det lilla fiskesamhället Ilulissat bjöd Grönland på.

Deltagarna fick också chans att lära sig danser från de andra nordiska länderna, bland annat en snabb polka som dansas i den aktiva folkdansföreningen i Ilulissat. I kulturutbytet ingick även hemslöjd och dräktvisning.

– Nästa Nordlekstämma blir i Danmark 2015 och tre år senare är det Sveriges tur att stå som värd, berättar Elisabeth Lindholm, som var ledare för den svenska gruppen.

– Folkdansgillet planerar att åka med en barn- och ungdomsgrupp till en nordisk folkdansträff på Island redan nästa sommar, kan Elisabeth Lindholm avslöja.

Stora Tuna Folkdansgille har en omfattande verksamhet för såväl ungdomar som vuxna. De olika dansgrupperna startar vecka 36, men det finns också en grupp som ägnar sig åt dräktsömnad och annan hemslöjd. Under veckan gjorde gruppen från Dalarna en båttur för att titta närmare på isbergen i midnattssol på ön. Det blev också flera tillfällen för folkdansarna att göra längre och kortare vandringsturer, med en hänförande utsikt över isfjorden. Då kunde man se många av de vackra fjällblommor som också finns i de svenska fjällen.

Erik Walla