Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordisk western i Amsberg

Pang. Pang, pang. Sedan sådana där rekylljud som är så välbekanta från westernfilmer.
Nej, vi har inte varit över Atlanten, under helgen har det räckt med att vara till pistolskyttebanan i Amsberg utanför Borlänge.

Där har Borlänge pistolklubb stått som värdar för Nordiska Mästerskapen i CAS-skytte.

– En av världens mest växande sporter just nu, säger Lena Sjögren, en av de som ingick i tävlingsledningen för CAS, eller Cowboy Action Shooting som förkortningen betyder.

Sporten tar, för en oinvigd, skytte till en ny nivå.

De tio skjutstationerna för NM-deltagarna från Sverige, Norge, Danmark och Finland, är inte bara vanliga måltavlor. Eller skjutstationer, i CAS är benämningen stage.

Nej, westernlika miljöer med salooner, westernvagnar och banker har byggts upp. På någon lämplig plats på respektive stage, står sedan de tävlande och avlossar sina skott. Till sin hjälp har de ett par revolvrar, ett bygelgevär samt ett hagelgevär.

Tankarna förs inte precis mindre till Amerika eftersom deltagarna exempelvis är klädda i cowboyutstyrsel, med revolverbälte och hattar.

Det smäller, om inte oavbrutet, så åtminstone väldigt ofta under tiden Dala-Demokraten besöker tävlingsområdet.

– Det är ett roligt skytte och en gemytlig stämning, försäkrar Pär-Erik Holmberg, Borlänge.

Skulle någon av de övriga tävlandena få något fel på sitt vapen erbjuds den olyckligsdrabbade att låna av någon konkurrent.

– Det är inte möjligt i vanliga tävlingar eftersom man då skjuter samtidigt.

Vilka är då deltagarna? Jo, både kvinnor och män är med och skjuter.

Lena Sjögren, Borlänge PK och en av de som ingick i tävlingsledningen, vet svaret:

– Till exempel de som lekte indian och cowboy när de var små.

Nordiska Mästerskapen hölls under både lördagen och söndagen och avslutades med en så kallad ”Shoot off”. De åtta bästa på dam respektive herrsidan sköt då om vem som skulle lägga beslag på 2014 års NM-titel.