Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norge skickar med 6000 doser astmamedicin till OS

Norges användning av astmamediciner har stött på hård kritik genom åren.
Nu avslöjar NRK den norska truppens last till OS: 6000 doser och tio nebulisatorer.
– Mängden doser kan låta väldigt, väldigt stor för många, Mona Kjeldsberg, ledare för Norges hälsoteam.

Det är mindre två år sedan som den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader för brott mot dopningsreglerna.

Detta sedan han använt en tillåten astmamedicin, men inte på ett korrekt sätt sökt dispens för att få använda den.

Det handlar om att Martin Johnsrud Sundby har tagit godkända och nödvändiga mediciner, men Cas har slagit fast att den har administrerats fel. Det är inte så att han har haft för höga värden, sa det norska skidförbundets ordförande Erik Roste på en presskonferens då.

En annan uppmärksammad detalj har varit användandet av de omdiskuterade nebulisatorerna. Något som inte heller varit otillåtet – men inte särskilt uppskattat.

– Det skickar helt fel signaler, har Sveriges läkare Per Andersson sagt till SportExpressen.

Nu har NRK kommit över listorna som visar hur mycket mediciner som Norge skicka med till OS i Pyeongchang.

Totalt handlar det om 1800 doser Symbicort, 1 200 doser Atrovent, 1 200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline och 1 200 doser Airomir. Alltså över 6000 doser astmamedicin.

I jämförelse så har Finland endast med sig 600 doser till Sydkorea.

– Vi måste ha beredskap för att kunna täcka saker som kan uppstå för de 250 människorna som vi har ansvaret för under hela OS. Och det ska sägas att de allra, allra flesta av medicinerna kommer att finnas kvar när vi ska åka hem igen, säger Mona Kjeldsberg som är ansvarig för hälsoteamet i Norges olympiska kommitté, när NRK konfronterar henne.

NRK skriver att Norge har med sig 43 inhalatorer. Det kan ställas mot både Sverige och Finland som tagit med sig tio stycken. Lägg därtill att den norska truppen har med sig tio nebulisatorer till Pyeogchang.

– Primärt behandlar vi idrottsutövarna med inhalatorer. När vi ser att det finns anledning att använda nebulisator så kommer vi att göra det, men då kommer vi i stort sett använda saltvatten i dem, säger Mona Kjeldsberg.

SOK-chefen Peter Reinebo tog tidigare i en NRK-intrervju tidigare i vintras avstånd från användandet av maskinerna. När Norge väljer att ta med sig 6000 doser astmamedicin är han lite mer försiktig i sina kommentarer.

– Jag kan inte svara på hur ett annat land resonerar, men våra medicinskt ansvariga har gjort en bedömning av vad vi behöver. Och det har vi med. Om vi skulle behöva någonting mer så kan vi införskaffa det i OS-byn, säger Peter Reinebo till NRK.

LÄS OCKSÅ

Halfvarsson har höga blodvärden – men inte orolig för att pekas ut som dopad: "Rent mjöl i påsen"

Efter dopningsanklagelser mot svensk – Södergren rasar mot Uppdrag Granskning: "Så sjukt less"

Svensk skidåkare pekas ut för misstänkt dopning: "Praktiskt taget säker"