Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norns Bruk reser sig igen

På morgonen den 5 december brann ett hyreshus i Norns bruk ned till grunden.
Nu planeras en återuppbyggnad som ska stå klar 2015 då Norns Turist- och Kulturhus ska öppnas.

Trots en snabb insats av räddningstjänsten under morgonen den 5 december klockan 04 så brann ett av husen i Norns bruk ned.
En person blev svårt brännskadad och en person blev av alla ägodelar.
Händelseförloppet beskrivs som ett mycket traumatiskt med svåra efterverkningar för de boende i Norns Bruk.

Även om huset aldrig blir detsamma som det varit så är man nu övertygad att man ska åstadkomma ett timrat hus som ska fungera som Norns Turist- och kulturhus.
– Vi vill ha en permanent utställning om Norns historia ända in på våra dagar. Vi vill också ha historieberättande om de människor som bebott Norn och här ges plats för skogsbolagen, jaktlagen, föreningar och företag som har intressen i Norn, säger Sven-Gunnar Carlsson, VD för Norns Bruk AB.
Man ser också att det i framtiden ges möjligheter för fester med möjlighet till övernattning i angränsande hus och för att allt detta ska bli verklighet måste flera samverka, uppger Carlsson.
– En återuppbyggnad blir kostsam så det gäller att det bli många som hjälper till, säger Carlsson.

Norns Bruk AB kommer att stå för merparten av kostnaderna för återuppbyggnaden.
– Men jag sätter en stor del av förhoppningen till de företag som vi under en tioårsperiod handlat varor och tjänster av. Jag sätter också min tilltro till de föreningar och privatpersoner som ser Norn som en viktig plats här i Södra Dalarna, säger Carlsson.

Carlsson är övertygad om, förutom honom själv, att andra tänker i samma banor om Norn. Han uppger även att Länsantikvarien är intresserad av att återställa Norn i ett bra skick.
– Vi kan väl konstatera att ett bruk alltid står under förändring. Här har det funnits fler hus som brunnit, ruttnat eller förflyttats. Här har det funnits en större befolkning än det är i dag. Det var inte så länge sen befolkningen var noll till antalet. Så ur den aspekten är förändringen inte så märklig, men ändå så är den besvärande för oss som elever och verkar i dag, säger Carlsson.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se