Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska soldater i SkebergNära 300 norska soldater hade läger i Skeberg och Älgberget under andra världskriget. Det var fullsatt i Skebergs bystuga när författaren Anders Johansson från Eskilstuna berättade.

Officiellt var det norska poliser som hade utbildning i Skeberg. Det passade det neutrala Sverige och statsminister Per Albin Hansson. Fast det var konstigt att poliserna hade artilleri och övade med, hade statsministern sagt vid ett tillfälle.

Anders Johansson har forskat i ämnet och skrivit en bok. På Skebergsdagarna var han byn och berättade. Intresset var på topp och flera bybor kunde komplettera med egna berättelser.


– Det påstods att förrädare på lägret avrättades i Skeberg. Stämmer det undrade en i publiken med rötter i byn.
– Det är inte säkert. Det kan vara en skröna, sa Anders Johansson.

Anders Johansson berättade att han upptäckte byn Skeberg på Hjemmefrontsmuséet i Oslo.

– Dalarna och Södermanland hade flest hemliga soldatläger i Sverige. Soldaterna utbildades och tränades i stadsgerillakrig och sabotage, berättade Anders Johansson.

– I Skeberg skedde utbildningen. På Älgberget intill tränade soldaterna att hantera skjutvapen och sprängmedel. Lägren var topphemliga.

Anders Johansson visade flera unika bilder från norrmännens lägerliv i Skeberg. Bland annat en bild från Jobsgården som flera i lokalen kände igen.

– Jobsgården var högkvarter för lägerchefen och lägermatsal, berättade Anders Johansson.

Flera undrade om tyskarna kände till lägren i Skeberg och på Älgberget.

– Lägret i Skeberg etablerades 1944. Då var tyskarna på väg att förlora kriget och hade viktigare saker för sig än att bry sig om Skeberg, sa Anders Johansson.Mats Rönnblad