Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novemberdagar

Influensa. Hela kroppen värker. Jag stapplar fram till datorn och skriver ner detta. November: julskyltning och influensa. Hostan tvingar mig att sitta uppe en hel natt och jag har TV:n på och ser alla dessa TV-serier som har tjugo år på nacken: Skål! Seinfeldt! Till och med Hem till gården.

Det är litet roligt: att vara sjuk är att hoppa in i en tidsmaskin. Och samtidigt tragiskt: all denna tid som jag ägnat åt meningslöst TV-tittande.

• • • 

På tisdagskvällen sändes ett specialavsnitt av Veckans Brott. Dokumentären av Dan Josefsson verkar ge den viktigaste nyckeln till hur detta gigantiska rättshaveri blev möjligt: En samling psykologer hade bestämt sig för en teori som säger att människor kan bära på förträngda minnen som i terapi kan lockas fram.
Sture Bergwall, utslängd i en värld utan samhörigheter, blev det perfekta offret: Han kände sig viktig, fick status, när psykologerna såg hur hans erkännanden bekräftade en teori.

Sedan började bråket i TV-studion. Det fungerade i stort sett som TV-underhållning. Det gjorde nästan ont i en att höra Göran Lambertz hålla fast vid sin hopplösa position.
Men GW Persson pekade på en viktig sak: Det är inte säkert att rättskandalen har sin upprinnelse i principiella systemfel i rättssystemet. Det kan röra sig om maximalt olyckliga omständigheter som sammantaget mynnade ut i denna härva.
GW Perssons folkliga stil i kombination med att han inte är populist räddar Veckans brott från att enbart bli ett underhållningsprogram.

• • • 

Många har hört av sig angående min ledare om gulskjortor och rödskjortor Thailand. Thailand är nästan som en del av Sverige, eftersom så många svenskar varit där på semester.

Jag skrev i min ledare att det retar mig att så många som åker dit är totalt ointresserade av att förstå vilka konflikter som hemsöker landet.
Den sittande regeringen, liksom den som satt under Thaksin, går inte fri från korruption. Men dessa folkvalda regeringar har genomfört en rad reformer som har gynnat de fattiga, bland annat en sjukvårdsreform. Ultranationalister, monarkister och den gamla eliten ogillar det. De vill störta en folkvald regering.

I ett e-brev skriver en person, som är ilsken på min analys, att en militärkupp kanske inte är så dåligt för Thailand.
Det är något sjukt med den relation som somliga har till Thailand.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se