Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åker muraren vidare till nästa projekt i Björbo

Den senaste veckan har milstolpen vid Borgsheden renoverats.
Igår var jobbet klart, och murare Erik Andersson packade ihop och åkte vidare till nästa uppdrag.
- Det här är ett väldigt trevligt arbete, säger han till DD.

Milstolpen vid riksväg 71 nära Borgsheden sattes upp 1895.
- På den tiden hade bönderna skjutsskyldighet av statens tjänstemän. För att de skulle hålla reda på avstånden i sin debitering sattes stolparna upp. Det fanns kvartsmil-, halvmil- och milstolpar, berättar Erik Andersson som byggt upp ett nytt stenfundament som stolpen står på. Också själva järnstolpen har renoverats, och kronan och landsskapsvapnet har numera klara fina färger.


Måste skötas

Erik Andersson jobbar åt Öhmans bygg i Ljusdal. Företaget har en antikvarisk avdelning som utför uppdrag i Dalarna och Gävleborg:
- Det är Trafikverket och länsstyrelserna som är uppdragsgivare. Milstenar är fornminnesmärkta och måste skötas, förklarar han.


Ska till Björbo

Erik Andersson använder inget bruk utan reser fundamenten genom kallmurning, det vill säga att stenarna staplas så att de låser sig själva.
Han har under senare tid renoverat stenen vid Färmsnäs och ska nu vidare till Björbo.
- Det är ett väldigt trevligt arbete även om just den här milstolpen vid riksvägen står lite illa till ur säkerhetssynpunkt

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS


Milstolpen vid Borgsheden
Storlek: En meter hög.
Material: Järn. Stolpen är avslagen på två ställen och har skarvats ihop.
Text: Under kunglig krona och Dalarnas landskapsvapen står det "1/4 MIL".
Dikt: Intill stolpe och fundament finns en skylt med följande text av O.O. Hagström: "Jag tjänat vägens allmänhet/Minns gamla tiders hastighet/När var och en som drog sin färde/uppå min hälsning satte värde/Men annat skulle jag bli vars/av oförstånd jag undanbars/blev avslagen uti trenne delar/av vilka än den nedre felar/men låt mig nidingen förlåta/när jag med rostfritt nu får ståta."
Källa: Mockfjärds hembygdsförening.