Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu anmäler Veronica Hedenmark universitetssjukhus för diskriminering

Hon är en av endast 15 i världen med samma sjukdom som lyckats bli mamma. Efter 10 år av barnlängtan födde Veronica Hedenmark sonen William, nu fyra månader.

Veronica Hedenmark är född med den svåraste formen av benskörhet, och redan som nioåring hade hon haft 156 benbrott.

Hon är mer känd som den som grundade VH assistans, ett företag med runt 1 000 anställda i Sverige. Hon är inte längre vd där utan jobbar med juridiska frågor som stöd för omsorgstagare. Sonen William föddes trots stora medicinska risker med ett planerat kejsarsnitt i vecka 31.

Tillsammans med en annan mamma och assistansanvändare, Anna Hallgren, har Veronica startat Hedenmark Hallgren podcast som handlar om hur det är att leva med assistans i familjen.

På kort tid har ett stort intresse väckts med många följare i sociala media, berättar Veronica Hedenmark som nu håller föredrag om hur det är att leva med assistans i vardagen. Och DD möter henne och lille William Falun på under ett sådant möte.

Trots hennes stora glädje över lille sonen som nu är fyra månader kommer hon att anmäla Norrlands universitetssjukhus, NUS; i Umeå för diskriminering för den behandling hon tvingades utstå.

– Det fungerade hur bra som helst under själva förlossningen och kejsarsnittet. Men efteråt, när William och jag kom till avdelningen några trappor ner, var det som att kliva tillbaka till 1800-talet.

– Jag blev fruktansvärt ifrågasatt för att jag är funktionshindrad. Inte för att det var något jag gjort utan enbart det faktum att jag är funktionshindrad. Jag fick veta att de gör orosanmälan till socialtjänsten på alla funktionshindrade. Det är rutin.

Märkligt, tycker hon och liknar det vid att anmäla alla som har glasögon.

Det började med att hon blev nekad att ha sina personliga assistenter med dygnet runt på sjukhuset på den avdelningen.

– Läkaren sade till mig att acceptera deras regler. Gärna, om du accepterar mitt funktionshinder, svarade jag. Utan assistenter kan jag inte gå upp på toaletten på natten.

I en av anmälningarna ansåg läkaren att hon inte skulle kunna knyta an till känslomässigt till barnet. Men ingen orsak nämndes, det var rutin för funktionshindrade, fick hon veta.

– Men jag är inte känslomässigt funktionshindrad. Och personalen pratade över mitt huvud och vände sig till assistenterna på avdelningen vi kom till. I mitt fall var inte förlossningen det svåra utan att känna sig så ifrågasatt och bli betraktad som så olämplig som mamma.

Det gick åt många tårar de här veckorna, berättar hon.

– Det var ju också en situation jag inte känner igen mig i. En helt ny värld. Jag hade hoppats bli guidad av vårdpersonalen i en utsatt situation jag aldrig varit i och i en så omvälvande period i livet. .

Resan Falun-Umeå blev också en ovanligt stressfylld historia, berättar hon.

– När jag skulle boka biljett hit från Stockholm bokade jag en rullstolsplats på tåget. Så ringde jag ett annat nummer och berättade att jag behövde ledsagare på tåget. Det går inte, det måste göras 24 timmar innan resan bokas, fick jag veta.

Hon hade alltså köpt en biljett utan en chans att komma på tåget.

– Jag frågade om alla måste boka ledsagare samma dag. Nej, bara när man sitter i rullstol, blev svaret. Men det tar bara någon minut att fälla ut rampen som krävs för att jag ska komma upp på tåget. Vad är grejen, undrade jag, ni har ju personal.

Umeå kommun ger henne 20 färdtjänstresor per år utanför kommunen.

– Det innebär att jag inte kan resa och hälsa på min syster i Stockholm eller min mamma. Och när jag arbetar får jag sova på kontoret eftersom mina resor inte räcker.

Hon betonar att hon varken är kriminell eller bär fotboja.

– Om jag har ork att visa William världen är byråkratin ett hinder. Räcker det inte att med sorgen att vara funktionshindrad jag tycker att de borde göra allt för att pusha oss.