Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Bergwall frikänd

Han dömdes för åtta mord av de 30 han erkände. I dag är han frikänd från samtliga.
– Det var en omtumlande känsla, berättar Sture Bergwall för DD.

Den fem år långa resningsprocessen har nu tagit slut. Det sista fallet är avklarat.
– Det som har utlöst den här uppståndelsen, är att jag har fattat beslutet att lägga ner åtalet mot Sture Bergwall, berättade chefsåklagaren Håkan Nyman.

Med de orden öppnade chefsåklagaren gårdagens presskonferens, samtidigt som han avslutade en del av historien om Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick. För nu är Bergwall i praktiken frikänd från alla mord han tidigare dömts för. Något som var en otroligt stark upplevelse enligt Bergwall själv.
– Det blev starkare känslomässigt än vad jag förväntat mig, berättar han när DD når honom

Medierna har ringt ner honom - alla vill veta hur det är. Även hans bror Sten-Ove Bergwall har fått sin beskärda del av samtal under gårdagen.
– Ja, så är det ju. Men det känns givetvis jättebra att Sture är frikänd och att det står på papper att han är det, förklarar brodern.

Det var år 2008 som Sture Bergwall påbörjade resningsprocesserna med hjälp av sin försvarare Thomas Olsson. Sedan dess har han frikänts från samtliga fall. Fallet som det handlade om under gårdagen, var det mord Bergwall erkände år 1994. Det var då benbitar från den då 15-årige Charles Zelmanovits hittades i Piteå. Pojken hade då varit försvunnen i 17 år.
– Grunderna för det här beslutet är det att den fällande domen från Piteå tingsrätt, grundar sig på att Sture Bergwall erkände och ville bli dömd. Det fanns inga uppgifter om annat, förklarade Håkan Nyman under gårdagens presskonferens.

Chefsåklagaren säger att det bland annat saknades teknisk bevisning för att styrka att Bergwall begått brottet.
– Sture Bergwall ska till ­alla delar ses som oskyldig till de brott han dömts för, säger chefsåklagaren Håkan Nyman.

”Kommer nästan fem års resningsprocess att vara över till veckan? Oj, vad spänd jag är!” skrev Bergwall på Twitter i veckan.
Efter att åtalet lades ner, lade Sture Bergwall ut ett kort blogginlägg.
– Jag har många att tacka. Idag går mitt tack först och främst till Hannes Råstam: det är smärtsamt och sorgligt att han inte fick uppleva den här dagen.

Hannes Råstam var den journalist som började granska fallet och slutligen kom fram till att Quick var oskyldig. Granskningen resulterade i boken ”Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare”, som Råstam inte hann färdigställa till fullo innan han gick bort i cancer förra året.

Under gårdagens presskonferens deltog även överåklagare Björn Ericson och riksåklagare Anders Perklev. Perklev berättade på presskonferensen att många saker hade gått fel i utredningen kring Bergwall - bland annat om problemet att en snäv krets av förhörsledare och åklagare hade haft hand om samtliga fall.
– Mer än tio år har förflutit sedan den senaste lag­föringen. Eventuella tjänstefel som någon kan ha ­begått har preskriberats, berättade riksåklagaren Anders Perklev och fortsatte:
– Därför är det inte meningsfullt att peka ut någon enskild.

För Sture Bergwall är ett kapitel nu avslutat. Men det återstår fortfarande en sak - att bli frisläppt från den rättspsykiatriska kliniken i Säter, där han vårdats på sluten avdelning sedan år 1991.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se