Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Bergwall frikänd - från alla mord

Annons– Att en person kunnat dömas för 8 mord för att sedan bedömas oskyldig måste ses som ett stort misslyckande för rättsväsendet, säger riksåklagare Anders Perklev.

Den fem år långa resningsprocessen har nu tagit slut. Det sista fallet är nu avklarat. Chefsåklagaren Håkan Nyman berättade i dag vid en presskonferens att han inte kommer väcka åtal mot Sture Bergwall.

-  Jag har många att tacka. Idag går mitt tack först och främst till Hannes Råstam: det är smärtsamt och sorgligt att han inte fick uppleva den här dagen, skriver Sture Bergwall på sin blogg. 

Chefsåklagare Håkan Nyman, överåklagare Björn Ericson och riksåklagare Anders Perklev finns samtliga på plats för att tala om fallet gällande 15-årige Charles Zelmanovits och den övergripande rättprocessen.

– Grunderna för det här beslutet är det att den fällande domen från piteå tingrätt , grundar sig på att Sture Bergwalls erkände och att han ville bli dömd. Det fanns inga uppgifter om annat. Men nu när Sture Bergwall tagit tillbaka sina erkännanden har jag lagt ner åtalet, säger Håkan Nyman.

- Bergwall ska till alla delar ses som oskyldig till de brott han dömts för, säger Anders Perklev.

Hur var känslan när du fick reda på beslutet?

- Det var starkarke än vad jag trodde. Det blev starkare känslomässigt än vad jag förväntat mig, säger Sture Bergwall till DD och skriver sedan på sin blogg att han ska vila innan han tar upp en process mot Säter. 

- Jag går nu vidare. Men innan jag gör det skall dagens besked få sjunka in och tillsammans med familjen skall jag glädjas över att ha nått så här långt. Sedan är det dags för nästa process, den gentemot Säter.

Mer info följer.