Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är broarbetet igång

För drygt ett år sedan beslutade kommunledningen att hängbron mellan centrala Vansbro och Grönalid omgående skulle stängas av för all gång- och cykeltrafik.
Efter det har turerna varit många.
Men nu är arbetet igång med att restaurera den vackra hängbron.

Redan efter en besiktning som ledde fram till att bron stängdes har kommunpolitikerna varit på det klara med att bron behövs och ska repareras. Men det skulle ändå innebära en stor kostnad för kommunen som har problem att få ekonomoin att gå ihop. Förhoppningen att Trafikverket skulle bidra med en slant sprack också. Men plötsligt stod det klart att Region Dalarna går in med ett bidrag på 3,9 miljoner i upprustningen av hängbron i Vansbro. Vansbro kommun behöver därmed inte betala ett öre för brobygget.
Efter ett anbudsförande stod det klart att de två företagen från kommunen, Munthers AB och BPR AB, fick jobbet. De ska nu byta ut det mesta av träkonstuktionerna och se över linor och annat på bron. När allt är klart är tanken att den nyrenoverade bron ska se ut som tidigare.

När DD är på besök håller byggjobbarna på att montera en rullande stålstälning på utsidan av bron. Tanken är att man ska kunna stå säkert utanför och under bron och jobba.
– Bron ska vara klar till den 20 juni och det tror vi inte ska vara några problem, säger byggnadssnickaren Alf Isacsson och hans arbetskollegor.


Leif Olsson
leif.olsson@daladem.se